Доступність посилання

ТОП новини

Українські організації Росії вимагають від Януковича ветувати мовний закон


Нелегітимне ухвалення Верховною Радою України закону про засади державної мовної політики – це крок назад у розбудові і зміцненні української державності, що веде до роз’єднання суспільства і розколу країни. Про це заявили представники українських організацій Росії у відкритому листі до Президента України Віктора Януковича.

«Пане Президенте, ми згодні з Вами, що треба провести ретельну експертизу закону. Звичайно, краще це було б зробити перед його прийняттям. Пане Президенте, просимо Вас проявити державну мудрість, відхилити цей заснований на скороминущій політичній кон`юнктурі неправедний і хибний закон, підтвердити відданість українській державі, українській ідеї, українським цінностям, і підтвердити соборність, цілісність України», – йдеться у листі.

На переконання представників українських організацій Росії, «явлена творцями закону турбота про статус російської мови в Україні є надуманою, якщо врахувати статистичні дані щодо засобів масової інформації, друкованої продукції в Україні, реального стану викладання у вищих учбових закладах і т. ін. В національно-культурній, побутовій царинах про утиски російської мови годі говорити, не говорячи вже про не зайве для законодавців порівняння стану російської мови в Україні зі становищем української мови у Російській Федерації, де вона фактично позбавлена будь-якої державної підтримки, зокрема, в мас-медіа».

Лист підписали представники Об’єднання українців Росії, Далекосхідного українського духовно-просвітницького центру «ПРОСВІТА», Омської обласної громадської організації «Сибірський центр української культури «Сірий клин», міської громадської організації «Українська національно-культурна автономія Санкт-Петербурга», регіональної громадської організації «Українці Москви», громадської організації «Українське національне товариство «Батьківщина» в Республіці Північна Осетія, національно-культурної автономії українців Камчатки, Голова громадської організації «Товариство української культури Хабаровського краю «Зелений клин» та інших організацій.

3 липня Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. Він значно зміцнює позицію російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність становить 10% і вище. Його було ухвалено 248 голосами. Опозиція заявила, що закон ухвалено з порушеннями.
XS
SM
MD
LG