Доступність посилання

ТОП новини

Сидячий спосіб життя вбиває мільйони людей – науковці


Прага – Нове дослідження науковців, що його оприлюднив британський медичний журнал Lancet, свідчить, що сидячий образ життя вбиває мільйони людей у світі. Науковці кажуть, що третина дорослих людей у світі фізично пасивні, 5 мільйонів людей щорічно вмирають від сидячого способу існування, що дорівнює такій же кількості смертей від куріння.

У звіті, оприлюдненому в журналі Lancet, ідеться про те, що троє із 10 осіб у світі у віці 15 років та старше не дотримуються базових рекомендацій для щоденної фізичної активності. Кількість таких малорухливих людей складає до півтора мільярда. Сидячий спосіб життя більше характерний для жінок.

Ситуація з підлітками ще тривожніша: четверо із п’яти у 13-15-річному віці не отримують достатнього фізичного розвитку.

Автори дослідження наголошують, що люди повинні, як мінімум, щодня 30 хвилин займатися помірною фізичною активністю і робити це 5 днів на тиждень. Або ж займатися 20-хвилинними енергійними вправами тричі на тиждень.

Так, прискорена ходьба, їзда на велосипеді чи робота в саду – це помірна фізична активність. А біг підтюпцем і плавання вважаються у науковців дієвішими. Людському тілу необхідні фізичні дії для підтримки в активному, доброму стані кісток, м’язів, серця та інших органів.

Тривале сидіння щодня призводить до таких хвороб, як серцева недостатність, діабет, рак молочної залози, рак товстої кишки.

Науковці закликають до глобального збільшення фізичної активності

Регулярна фізична активність людей особливо впала останнім часом у розвинутих країнах, таких як Велика Британія, США, які лідирують у світі щодо ожиріння громадян. Це проблема достатку розвинутих країн, де люди проводять більше часу за кермом авто чи перед комп’ютером.

Lancet інформує, що, наприклад, у Сербії фізична пасивність є причиною 18 відсотків загальної смертності, в Іраку така смертність складає до 15 відсотків, в Росії – до 6, в Україні – до 5 відсотків загальної смертності.

Журнал Lancet також стверджує, що зниження числа фізично пасивних людей у світі на 10 відсотків дозволило б щорічно запобігти півмільйону смертей. Часопис закликає до глобальних зусиль для підвищення фізичної активності і створення нових можливостей для цього.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG