Доступність посилання

ТОП новини

Україна – Ємен: торговельно-танкове непорозуміння


Київ – Україна заявляє про тиск з боку деяких країн-членів Світової організації торгівлі на переговорах про вступ Ємену до цього провідного торговельного клубу світу. За даними агентства Reuters, яке посилається на свої конфіденційні джерела, відповідний лист поширили у женевській штаб-квартирі СОТ. У Мінекономіки України запевнили Радо Свобода, що між Україною та Єменом тривають звичайні переговори і говорити про конфлікт немає підстав. Натомість експерти припускають, що причиною непорозумінь стали контракти на постачання до Ємену української зброї.

Україна звинуватила деякі країни-члени СОТ у спробах «недоречного тиску» та втручанні в переговорний процес з метою, щоб Київ затвердив вступ до організації Ємену. Згоду на вступ Ємену до СОТ дали всі 154 держави – члени організації, крім України.

Відповідно до правил СОТ, кожна країна має право вето на вступ нових членів. Проте позиція Києва, за даними агенції Reuters, яка посилається на думку економічних аташе, викликає непорозуміння з огляду на нові принципи СОТ, які спрямовані на те, щоб зробити організацію доступнішою для найменш розвинених країн. Генеральна рада СОТ на наступному тижні розгляне питання про затримку спроби Ємену вступити до Організації.

У Мінекономіки запевняють, що конфлікту немає

Тим часом, у Мінекономіки стверджують, що між Україною та Єменом триває нормальний переговорний процес.

«В України з Єменом немає ніякого конфлікту, – заявила в інтерв’ю Радіо Свобода заступник начальника департаменту співробітництва із СОТ Мінекономіки Світлана Зайцева. – Ми ведемо двосторонні переговори про вступ Ємену до організації, в якій Україна є членом. Переговори стосуються доступу до ринку товарів».

Утім, вона відмовилася уточнити, що саме стало каменем спотикання на українсько-єменських переговорах.
Переговори носять конфіденційний характер, тому жодних деталей я не розкриватиму
Світлана Зайцева

«Переговори носять конфіденційний характер, тому деталей я не розкриватиму. Може, ця справа затягнулася на погляд деяких країн-членів СОТ, які висловлюють своє бачення процесу. Але ми вважаємо, що Ємен і Україна досі конструктивно працювали», – каже Світлана Зайцева.

Загадковий танковий контракт

Натомість керівник групи міжпарламентських зв’язків між Україною та Єменом, депутат-б'ютівець Євген Добряк вважає, що непорозуміння виникли довкола контрактів про закупівлю зброї.
Суть проблеми – домовленості щодо поставок зброї. Ємен не розрахувався з Україною
Євген Добряк

«Суть проблеми – це домовленості щодо поставок зброї. Ємен не розрахувався з Україною – наскільки я знаю, це одне з питань у наших двосторонніх стосунках. Інших причин, з яких би Україна блокувала вступ Ємену до СОТ, не існує», – наголошує Євген Добряк.

У червні газета Yemen Post повідомила про неофіційний візит до Києва представників єменської влади, які зажадали повернути гроші за невиконаний контракт на постачання танків. Проте в державному концерні «Укроборонпром» в коментарі «Коммерсант-Україна» зазначили, що Україна не має чинних контрактів на постачання важкої техніки в Ємен і припустили, що єменська газета переплутала Україну із якоюсь іншою пострадянською державою.

Керівник військових програм центру імені Разумкова Микола Сунгуровський зазначає, що за відсутності офіційною інформації з цього приводу можна робити лише припущення.
Якщо цей контракт був, то я не знаю, як у нас працює система експортного контролю
Микола Сунгуровський

«Якщо цей контракт був, але про нього не знає Міністерство закордонних справ, як випливає із заяви самого МЗС, то я не знаю, як у нас працює система експортного контролю», – зазначає експерт.

За даними українського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, на Північну Африку та Близький Схід припадає близько 40 відсотків експорту українських озброєнь.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG