Доступність посилання

ТОП новини

Українські спортсмени напередодні Олімпіади: плавцям бракує басейнів


Київ – Українські олімпійці налаштовують себе на «золото» і активно готуються до змагань у Лондоні. Олімпіада стартує трохи більше ніж через тиждень. Країну представлять 245 спортсменів. Тим часом, тренери скаржаться: спортсменам важко розвиватися через брак коштів, а для плавців, зокрема, не вистачає басейнів для тренувань.

Чемпіон зі стрільби з лука на минулій олімпіаді у Пекіні Віктор Рубан разом із цьогорічною командою тренується під Києвом. Каже: всі «лучники» готові, але робити прогноз не наважується.

«Дуже часто було таке, що перший у кваліфікації не доходив до фіналу. І сказати про те, що, наприклад, цей, цей і цей будуть у трійці лідерів, складно. Перемогти може хто завгодно і дійти до фіналу – теж», – зауважує спортсмен.

Серед плавців напруження не менше. Тренер чотириразової олімпійської чемпіонки Яни Клочкової Ніна Кожух зауважує, що цього року в українців дуже багато сильних конкурентів.

«Американці провели свої відбіркові змагання. Там такі результати! Триразові олімпійські чемпіони минулих Ігор навіть не увійшли в команду – таке оновлення! – говорить тренер. – Від України найперспективніші кандидати – Зевіна і Говоров».

За словами Ніни Кожух, українські плавці тренуються цілими днями: із пів на восьму ранку до одинадцятої та із шістнадцятої до дев’ятнадцятої – у басейні, і, крім того, просто у спортзалі. Проблемою для України залишається відсутність достатньої кількості басейнів, придатних для таких тренувань.

Спортзали побудують до баскетбольного Євро – регіонал

Україна – спортивна держава, але сучасних споруд, де обдарована молодь могла б розвивати свої здібності, дійсно, тут не вистачає, погоджується перший заступник профільного парламентського комітету, депутат-регіонал, у минулому Олімпійський чемпіон Олександр Волков. Певні надії на покращення ситуації він покладає на проведення в Україні Європейського баскетбольного чемпіонату у 2015, до нього планується будувати низку спортивних об’єктів – не тільки для баскетболістів.

«Взагалі, треба робити, щоб спорт ставав престижним, щоб це було однією із концепцій розвитку країни. Я б не сказав, що зараз усе добре», – зауважив депутат у коментарі Радіо Свобода.

Прем’єр-міністр Микола Азаров, який очолить українську делегацію на відкритті Олімпіади в Лондоні 27 липня, раніше обіцяв сприяти реконструкції Олімпійської бази в Кончі-Заспі.

Держава планує за перше місце на Олімпійських іграх платити 100 тисяч американських доларів переможцю. А меценат Олександр Сотуленко обіцяв після Олімпійських ігор подарувати деяким золотим медалістам автомобіль.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG