Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі регіонали використовують дітей в агітації?


біг-борд із Тетяною Бахтєєвою
біг-борд із Тетяною Бахтєєвою
Донецьк – Потенційні кандидати у народні депутати на Донеччині шукають підхід до виборців через дітей, стверджують опоненти цих політиків. Першого вересня донецькі першокласники отримають подарунки. І, за словами донецького мера Олександра Лук’янченка, частково їх профінансують депутати від Партії регіонів, які висуваються по мажоритарних округах. Експерти ж зазначають, що діти стали політичним інструментом, але порушенням законодавства це не є.

Нового навчального року всі донецькі першокласники мають отримати гостинці, і, як заявив міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, частково їх купуватимуть за гроші регіоналів.

«У нас цього року проявлено інтерес до підготовки подарунків першокласникам. Йдеться про часткове фінансування з боку чинних народних депутатів Юхима Зв’ягільського, Тетяни Бахтєєвої та Валентина Ландика», – розповів мер.

Уже не вперше цього року на Донеччині представників Партії регіонів опоненти звинувачують у використанні неповнолітніх у політичних цілях. За ініціативи голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького, були виділені гроші, щоб діти у школах отримували упродовж кількох тижнів свіжі яблука. І хоча кошти на це надав обласний бюджет, прес-служба Шишацького та комунальні ЗМІ неодноразово розповідали, як голова облдержадміністрації піклується про дітей.

Народний депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтєєва ще у січні влаштувала вечірку для студентів у центральному нічному клубі Донецька і зробила для студентів вільний вхід, про що було сказано на багатьох афішах у вищих навчальних закладах. А зараз по всьому місту розклеєні плакати із зображенням Бахтєєвої та дітей з таким текстом: «100 дітей поїхали в табір відпочивати» і підпис Фонд Тетяни Бахтєєвої.

Сама ж голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва зазначала Радіо Свобода, що постійно проводить різноманітні благодійні заходи у Донецьку, на кшталт походу до дельфінарію для малозабезпечених сімей і допомоги дитячому будинку. І це здійснюється не з політичною метою.

«Діти тут є певним інструментом»

Як констатував Радіо Свобода керівник аналітичних програм донецького Комітету виборців України Олександр Клюжев, де-юре такі дії політиків не можна розцінювати, як прямий підкуп виборців.

«Діти тут є певним інструментом. Знову ж таки, обґрунтованих претензій до цих ініціатив не пред’явиш. Оскільки кандидат відповість, що діти не є виборцями. Але ж ми прекрасно розуміємо, що через дітей кандидати працюють з їхніми батьками. Тут є певна технологія, щоб уникати звинувачень у певних моментах, які можуть бути віднесені до непрямого підкупу виборців», – зауважує Олександр Клюжев.

До офіційного початку виборчої кампанії, яка стартує 30 липня, подібні ініціативи не можна вважати порушенням виборчого законодавства. Адже офіційно всі, хто виявляє зараз агітаційну активність, ще не є кандидатами в народні депутати, констатують експерти.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG