Доступність посилання

ТОП новини

Перед виборами влада Януковича погрожує критичним ЗМІ (європейська преса)


Прага – Влада Президента Януковича у Києві погрожує незалежним і критичним журналістам арештами, попереджають у четвер західні газети. Йдеться про розгляд Генпрокуратурою України справи у нібито порушенні закону з боку видання «Лівий берег» та про претензії податкової служби до незалежного телеканалу ТВі у Києві. У Криму назріває новий конфлікт між керівництвом Меджлісу кримських татар, Об’єднаною опозицією та владою Партії регіонів. Йдеться про перспективи розширення автономії півострова за новим проектом Конституції та місце у цьому процесі кримськотатарського народу, який становить 12 відсотків населення півострова. За прогнозами американського банку Goldman Sachs, Україна увійде у першу 10-ку медалістів літньої Олімпіади в Лондоні, яка стартує наприкінці наступного тижня.

Австрійська Der Standard попереджає, що влада в Києві погрожує арештами критично налаштованим проти правлячих сил в Україні журналістам та виданням. «Через нібито незаконне розголошення приватної інформації особи зі влади, депутата Партії регіонів, трьом критично налаштованим проти правлячої більшості українським журналістам загрожує до 7 років ув’язнення», – інформує австрійська газета. Вони опублікували SMS-повідомлення без дозволу депутата Верховної Ради. Тепер прокуратура в Києві порушила кримінальну справу проти редакції інтернет-видання «Лівий берег». Der Standard зауважує, у зв’язку з цим, що посилення тиску на незалежних журналістів з боку влади Президента Януковича відбувається «за три місяці до 28 жовтня – парламентських виборів в Україні». Тут також звернута увага на те, що «журналісти в Україні все більше скаржаться на обмеження свободи преси». Газета з Відня також нагадує, що триває наїзд податкової служби України на незалежну телекомпанію ТВі у Києві, керівництво якої влада звинувачує у фінансових порушеннях.

Тетяна Івженко інформує на сторінках московської «Независимой газети» про висування керівництвом автономного Криму нових конституційних вимог до Києва щодо розширення автономних прав півострова. Йдеться також про заплановану на кінець тижня сесію Курултаю (національного парламенту) кримськотатарського народу, де не виключені неочікувані повороти. Бо останнім часом у Меджлісі кримськотатарського народу, виконавчому органу Курултаю, виникли сумніви у подальшій співпраці з українськими націонал-демократичними силами, які, на думку багатьох у Меджлісі, розчинилися в ширшій Об’єднаній опозиції України. А це загрожує кримським татарам втратою своїх депутатів у Верховній Раді. Окрім того, між Об’єднаною опозицією та Меджлісом виникла суперечка щодо прохідної частини об’єднаного списку кандидатів на парламентських виборах у жовтні. Якою буде подальша доля автономії Криму, якою буде позиція кримських татар – такі питання вирішуватимуть на Курултаї в Сімферополі у суботу-неділю. Експерти також вважають, що і влада в Криму, що представляє Партію регіонів, не збирається йти на якісь суттєві поступки кримським татарам як корінному народові на півострові. Постає запитання, чи не піде Курултай на ухвалення рішення про бойкот парламентських виборів, що може ще більше загострити ситуацію в Криму.

Згідно з дослідженням американського банку Goldman Sachs, про яке повідомляє австрійська Der Standard, Україна буде єдиною з країн із прогресуючою економікою серед першого десятка держав-учасниць Олімпіади в Лондоні за кількістю завойованих медалей. Автори дослідження «Олімпійські ігри та економіка у 2012 році» очікують, що українські спортсмени завоюють у Лондоні 9 золотих і 27 медалей у цілому. Експерти пояснюють це тим, що медалі завойовують переважно представники тих країн, де відбувається зростання економіки і таким чином створюються умови для спортсменів світового класу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG