Доступність посилання

ТОП новини

До Бельгії повернувся оптимізм. Чи надовго?


Прем’єр-міністр Бельгії Еліо ді Рупо: «Завдяки волі восьми політичних партій та діям уряду до нас повертається оптимізм»
Прем’єр-міністр Бельгії Еліо ді Рупо: «Завдяки волі восьми політичних партій та діям уряду до нас повертається оптимізм»
Брюссель – Декілька днів тому Бельгія перегорнула сторінку 50-річної суперечки між французькомовними та нідерландськомовними політиками. У четвер у королівському палаці відбулася церемонія урочистого підписання остаточних законодавчих текстів про реформування країни. Історична й символічна процедура тривала 20 хвилин. Серед запрошених були представники всіх партій, крім сепаратистського Нового фламандського альянсу та праворадикальної партії Вламс Беланґ, яка організувала перед палацом акцію протесту.

Перша частина підписаних 17 текстів щодо реформування Бельгії стосується насамперед перетворень у державних інституціях столиці та її околиць. Наприкінці минулого тижня бельгійський парламент поставив крапку в тривалій суперечці що отруювала політичне життя держави протягом півстоліття. Мова йде про розподіл виборчого округу Брюссель-Халл-Вілворде. Нині всі адміністративні процедури проводитимуться окремо французькою – у Брюсселі, та нідерландською – в окрузі Халл-Вілворде, навіть при тому, що там мешкають здебільшого французькомовні бельгійці, пояснює політолог Каролін ван Вінсберґ.

«Ці околиці Брюсселя належатимуть до Льовенського району Фландрії. Тож через те, що тут є менше французькомовних, голоси мешканців Халла та Вілворде розчиняться у масі нідерландськомовних виборців», – каже вона.

Проте, це розділення, а також вчорашнє безболісне ухвалення бюджету на наступний рік вважається перемогою нинішнього уряду.
Завдяки волі восьми політичних партій та діям уряду до нас повертається оптимізм
Еліо ді Рупо

У четвер, підписуючи разом із королем Альбертом історичні документи щодо реформи Бельгії, прем’єр-міністр Еліо ді Рупо зазначив: «Завдяки волі восьми політичних партій, що хотіли вивести державу з глухого кута та діям уряду до нас повертається оптимізм».

«Справи Бельгії йдуть на краще», – додав бельгійський прем’єр-міністр.

Сепаратисти Фландрії набирають популярності

Ще рік тому Бельгія била сумні рекорди: тривала відсутність постійного уряду, відставки та пошуки нових прем’єр-міністрів, безкінечні суперечки між політиками півночі та півдня.

Навіть тепер перед палацом, де проводилося урочисте підписання документів, ультранаціоналісти Фландрії протестували проти рішень уряду, очолюваного представником французькомовної Валлонії. Тим часом, бельгійський держсекретар із питань інституційної реформи Мелькіор Ватле на трибуні переконував: коли мова йде про добробут держави, всі повинні працювати разом.
Це наша країна, наші громадяни є справжніми переможцями
Мелькіор Ватле

«Ніхто не переміг, так само, як жоден із (політичних) таборів не зазнав поразки. Це наша країна, наші громадяни є справжніми переможцями», – зазначає він.

Однак, згідно з опитуваннями мешканців Фландрії, партія Новий фламандський альянс, очолювана політиком із сепаратистськими переконаннями Бартом Де Вевером, набирає все більшої популярності.

Наступним великим тестом на витривалість уряду соціаліста Еліо ді Рупо та національної єдності бельгійців будуть вибори до місцевої та провінційної влади, що відбудуться 14 жовтня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG