Доступність посилання

ТОП новини

Литовці на референдумі вирішуватимуть, чи будувати Вісагінську АЕС


Парламент Литви ухвалив рішення щодо проведення в країні референдуму з приводу будівництва Вісагінської АЕС. Так званий «рекомендаційний» референдум відбудеться 14 жовтня цього року одночасно з парламентськими виборами. Його результати не матимуть юридичної сили.

На референдумі виборцям слід буде відповісти «так» або «ні» на твердження: «Схвалюю будівництво нової атомної електростанції у Литовській Республіці».

Опитування, проведене литовськими ЗМІ, засвідчило, що більшість литовців підтримують проект будівництва Вісагінської АЕС і розуміють його вигоду у забезпеченні енергетичної безпеки регіону.

Прогнозують незначну активність на референдумі

Водночас, за словами депутата Сейму Литви Волдемара Валчунса, цей референдум має консультативний характер, політики лише можуть врахувати його результати.
За змістом це буде референдум-порада з боку населення, його результати носитимуть політичний характер
Волдемара Валчунс

«Юридичної сили результати цього референдуму не матимуть. За змістом це буде референдум-порада з боку населення, його результати носитимуть політичний характер», – зазначив Волдемар Валчунс.

За прогнозами литовського депутата, незважаючи на важливість питання стосовно будівництва нової АЕС у Литві, активність на референдумі, скоріш за все, буде невисокою.

«Необхідно, щоб у голосуванні на референдумі взяло участь понад 50 відсотків виборців, а для Литви це буде важко. Тут не така висока активність виборців, як, скажімо, у Латвії. Зазвичай, обмежується 40 відсотками тих, хто бере участь у голосуванні. Це одна з важливих проблем цього референдуму», – вважає депутат.

Брак інформації про АЕС та недовіра партнерів

На думку експертів, інша проблема полягає у відсутності повної інформації про проект будівництва Вісагінської АЕС. Президент Литви Даля Ґрібаускайте наголосила, що перед референдумом громадяни Литви мають отримати достовірну інформацію про цей проект, щоб мати змогу ухвалити вірне рішення.

Критики проекту наголошують на тому, що досі невідома орієнтовна вартість будівництва нової АЕС у Литві. За словами міністра енергетики Литви Арвідаса Сякмосаса, на будівництво Вісагінської АЕС потрібно 5 мільярдів євро. Наразі, на думку фахівців, ціна може досягти майже 7 мільярдів євро.

Литва має намір будувати нову АЕС спільно з Латвією та Естонією. На початку передбачалося, що до проекту приєднається і Польща, однак Варшава заморозила свою участь.

Наразі Латвія ще не визначилася з приводу участі у Вісагінському атомному проекті. Міністр економіки Латвії Даніель Павлютс зазначив, що у латвійської сторони існують питання про доцільність цього проекту.

Будівництво має розпочатися в 2016 році, а виробляти електроенергію нова АЕС мала б почати у 2020-2021 роках.

Стратегічним інвестором проекту Вісагінської АЕС було обрано японську корпорацію «Hitachi», домовленість про принципові умови концесійної угоди уряд Литви підписав ще в кінці грудня минулого року.

Згідно проекту концесійної угоди, по завершенні будівництва Литві належатиме 38 відсотків акцій АЕС, 20 відсотків акцій буде у «Hitachi», естонським енергетичним підприємствам належатиме 22 відсотки і 20 відсотків акцій буде у розпорядженні латвійської компанії «Latvenergo».

Будівництво Вісагінської атомної електростанції є одним із значних енергетичних проектів Литви. Вона мала б замінити Іґналінську АЕС, закриту в 2009 році за вимогами Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG