Доступність посилання

ТОП новини

Земельна афера в Дніпропетровську?


Дніпропетровськ – Півтори тисячі мешканців Дніпропетровська можуть залишитись без своїх дачних ділянок через земельну аферу: їхню землю неподалік від Дніпра невідомі відбирають під будівництво котеджів. Люди підозрюють, що за непроханими забудовниками стоять високопосадовці, адже на їхні скарги міська влада не реагує. У міськвиконкомі пояснюють: забудова законна, бо йде, згідно з генеральним планом Дніпропетровська. Однак городники не погоджуються і в п’ятницю мають намір дійти до Генеральної прокуратури.

Пенсіонерка Валентина не стримує сліз: там, де була морква, малина та персики – тепер забиті палі. Розповідає: непрохані гості на городах з’явились нещодавно. Людям навіть не дали зібрати врожай: фруктові дерева та городину знесли бульдозерами і почали будувати.

«Прийшли сюди чоловік і жінка, почепили оголошення, мовляв «ідіть звідси». І почалось. Почали заганяти бульдозер, почали зчищати все. Отут був у мене персик, абрикоса, вони знищили тут скільки всього. Ми члени товариства, у нас є держреєстрація, статут, документи на виділення цієї землі, все це у нас є», – каже пані Валентина.

«Ламають все тут, огорожу… Ми підійшли, а «мордоворот» каже: я тебе тут зараз закопаю. І ламає всі ці загорожі. Він показав договір-купівлі продажу, що він нібито купив уже цю ділянку за 20 тисяч доларів», – додає її сусідка Антоніна.

Загубились документи, знайшлись нові власники

Таких обурених людей майже три сотні. Члени садових товариства «Зелена зона» та «Гірник» – власники городів, загальною площею у понад 7 гектарів – розповідають: користувались цією землею 30 років. Однак 2007 року їхні документи загубилися у під час внесення до земельного кадастру, люди підозрюють – не випадково. Скориставшись цим, невідомі почали зводити котеджі на цій землі і продавати ділянки через Інтернет.

«Нашу землю відбирають сторонні особи, які написали заяви, що вони нібито є членами нашого товариств і подали заяви. Їхні заяви успішно прийняли і дали хід. Почали розбиратись: ці люди ніколи не були членами товариства. За 30 років ми усіх наших людей знаємо», – розказав Радіо Свобода керівник ініціативної групи городників Олександр Коваль.

Обурені городники шукають підтримки у владних кабінетах, однак, кажуть, поки безрезультатно. Подавали й позови до суду: відстояти землю вдалось поки тільки кільком власникам. Люди підозрюють: за забудовниками стоять місцеві високопосадовці, відтак забудова триватиме.

Десять днів на відповідь

У міській раді звинувачення відкидають. Пояснюють: за новим Генеральним планом, на місці городів тепер має бути забудова. «Ділянка, згідно з Генпланом, призначена для забудови», – повідомили в управлінні корпоративних прав міськради.

Обурені власники городів вже провели акцію протесту під облдержадміністрацією і стихійний мітинг біля своїх земельних ділянок, а також поскаржились народному депутатові Романові Ткачу. Той готує скаргу до Генеральної прокуратури.

«Городники мають на руках серйозні документи, які посвідчують їхнє право користуватись цією землею. Водночас іншим особам виготовляється документація на ці самі земельні ділянки. Як народний депутат зроблю звернення до Генеральної прокуратури і запити міському голові, голові Держземагентства України. Упродовж десяти днів чекаємо відповіді», – прокоментував Радіо Свобода Роман Ткач.

Між тим городники заявляють, що чекати довго не збираються і готуються до нових акцій протесту.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG