Доступність посилання

ТОП новини

«Сполучені Штати» України: за і проти


В Україні стартував громадський проект-обговорення можливостей зміни державного устрою країни. Ідею федералізації України висунув колишній глава адміністрації екс-президента Леоніда Кучми, лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Його зверненню до громадян в Інтернеті з приводу перетворення України з унітарної держави у федеральну передувала важлива державне подія: 16 липня в країні відзначають прийняття Верховною Радою «Декларації про державний суверенітет України». Цей документ, прийнятий формально комуністичним складом українського парламенту в 1990 році, за словами Президента України Віктора Януковича, «відкрив українському народу шлях до незалежності».

«Ми можемо з упевненістю сказати, що основні принципи, закладені в ухваленому 16 липня 1990 року документі, реалізовані. Україна розвивається як незалежна, демократична і правова держава... Положення, визначені актом більше двох десятиліть тому, і сьогодні є путівником і джерелом натхнення для тих, хто здійснює реформи у всіх сферах суспільного життя», – заявив лідер України Віктор Янукович 16 липня з нагоди річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Ми можемо з упевненістю сказати, що основні принципи, закладені в ухваленому 16 липня 1990 року документі, реалізовані. Україна розвивається як незалежна, демократична і правова держава...
Віктор Янукович
Унітарний розвиток України закріплений у другій статті Конституції країни. До сьогоднішнього дня було кілька спроб переглянути державний лад країни. Через кілька днів після початку в Києві «Помаранчевої революції» 2004 року, в місті Сєверодонецьку Луганської області відбувся Всеукраїнський з'їзд депутатів усіх рівнів, прихильників переможеного тоді кандидата в президенти Віктора Януковича. На ньому піднімалися ідеї про створення «південно-східної української держави у формі федеративної республіки» в межах існуючої країни.

Цей проект залишився не реалізованим після того, як до влади в 2005 році прийшов Президент Віктор Ющенко. Проти активних ініціаторів федералізації південного сходу країни були порушені кримінальні справи за частиною 2 статті 110 Кримінального кодексу за «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». Згодом справи були закриті «за відсутністю складу злочину», – пишуть українські ЗМІ.

Як нам облаштувати Україну?

У своєму Інтернет-зверненні російською мовою громадський лідер Віктор Медведчук зазначає, що розуміє «чутливість даної теми» для багатьох громадян України. Проте, на його думку, модель федеративного устрою України є «єдиними і безальтернативними ліками проти розколу».

«Україна фактично штучно створена з різних територій, які в різний час мали різну культуру, різну гуманітарну сферу. І, природно, ця ментальність, яка народжувалася на цих землях під впливом тих чи інших державних формувань, дає сьогодні певні результати і наслідки», – каже Віктор Медведчук.

За його словами, федералізація України покликана об'єднувати, а не роз'єднувати країну, захищати її незалежність і суверенітет: «Модель федеративного устрою є єдиною і головною», – наголошує громадський діяч Віктор Медведчук.

Його блог про ідеї федералізації України в Інтернеті до полудня 17 липня за київським часом переглянули близько півтори тисячі осіб. Реакція на дев'ятихвилинну промову Віктора Медведчука була неоднозначною.

Про правду, або приховану пропаганду

На думку деяких українських експертів, ідея федералізації країни в суспільстві більше сприймається як прихована форма пропаганди сепаратизму. Автономна республіка Крим, яка сьогодні має більше повноважень у складі Україні, ніж будь-яка інша область країни, навряд чи підтримала б ідею федералізації. Про це заявив «Голосу Америки» координатор регіональної правозахисної групи «Півострів Крим» Марк Бен-Наїм.

«Потрібно розділяти поняття – «федералізм» і «наділення повноваженнями». Дотаційний Крим за наявності певних повноважень міг би заробляти для себе достатньо грошей», – наголосив Марк Бен-Наїм. Він критично ставиться до самої ідеї федералізації, сприймаючи її не стільки як шанс поліпшити відносини між регіонами, скільки як спробу зберегти статус-кво.

«Начебто, регіони самостійні, але вони підпорядковуються центру. За федеральної моделі управління буде як у Росії: збільшення кількості законів, які суперечать один одному», – вважає Марк Бен-Наїм.

Україна фактично штучно створена з різних територій, які в різний час мали різну культуру, різну гуманітарну сферу. І, природно, ця ментальність, яка народжувалася на цих землях під впливом тих чи інших державних формувань, дає сьогодні певні результати і наслідки
Віктор Медведчук
Як розумний приклад турботи центральної влади про потреби регіону він наводить функціонування муніципалітету ізраїльського міста Ейлат – туристичного й курортного центру в Ізраїлі.

«Ейлат – це дуже специфічний регіон, володіє повноваженнями і сам встановлює податки на своїй території, на відміну від інших ізраїльських міст», – розповідає Марк Бен-Наїм і нагадує, що Ізраїль, як і Україна, – унітарна держава, з управлінням з єдиного центру .

Соборна Україна

Сергій Мельниченко, голова Коаліції учасників «Помаранчевої революції», вважає, що історично Україна є соборною і неподільною державою, і тому будь-яку згадку про федералізм він сприймає як пропаганду сепаратизму.

«Звучить в якійсь мірі привабливо – скасувати вертикаль влади, всі повноваження і права передати в обласні центри. Але з позиції необхідності на сучасному етапі, враховуючи історію Україна, дробити її таким чином... немає ніякої необхідності», – говорить Сергій Мельниченко кореспонденту «Голосу Америки».

Він вважає, що федеральне облаштування Україні не тільки не зблизить регіони, без того різні за своєю ментальністю, про що говорить Віктор Медведчук, але ще більше розділить країну.

«Рівень ментальності українців сформований так, що« ненька-Україна» – унітарна країна, яка довгий час була роздроблена, але весь час прагнула до об'єднання. Частина території була під Польщею, частина – під Росією, частина – під Австро-Угорщиною. І зараз її знову дробити на окремі частини – це наносити удар по єдності українського народу, намагатися духовно розколоти країну», – говорить Сергій Мельниченко.

Він вважає, що ідея закріплення статусу російської мови на рівні державної в регіонах – це також одна із завуальованих форм сепаратизму.

(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG