Доступність посилання

ТОП новини

Банкам Іспанії Європа зробить грошову ін’єкцію


Брюссель – Міністри фінансів 17 держав єврозони у п’ятницю одноголосно підтвердили ухвалене раніше рішення надати фінансову підтримку іспанській економіці, зокрема, банківському сектору, що потерпає через кризу. Тим часом у Мадриді тривають велелюдні громадські маніфестації проти суворих заходів заощаджень. А в Брюсселі міркують, чи буде спроможний іспанський уряд прем’єр-міністра Мар’яно Рахоя протистояти багатотисячним вуличним протестам та й чи відновить чергова грошова ін’єкція довіру світових ринків до іспанської економіки?

Щедрий конверт, що мають отримати іспанці від колег по єдиному монетарному союзу, міститиме до 100 мільярдів євро. Розблокування цієї допомоги стало можливим після того, як донині невблаганні німецький та фінський парламенти дали «зелене світло» цьому, вже четвертому надзвичайному заходові порятунку в єврозоні.

Тридцять мільярдів євро для рекапіталізації іспанських банків можуть надійти у розпорядження Мадрида вже до кінця цього місяця. Це має послужити своєрідною ілюстрацією для світових ринків, що, мовляв, угода між державами зони євро – це не порожні обіцянки.

Речник Єврокомісії Саймон Оконнор, коментуючи рішення телекомунікаційного засідання клубу міністрів фінансів єврозони, тобто, Єврогрупи, зазначив: «Це важливий крок, зроблений у відповідності до всіх тих зобов’язань, що взяло на себе керівництво Іспанії для покращення бюджетних справ та здійснення структурних реформ».

«Це має зробити іспанську економіку більш конкурентною, стабільною, зростаючою та здатною скоротити безробіття», – додає він.

Прапори з ножицями

Рівень безробіття в Іспанії поширився аж на 24 відсотки працездатного населення. Особливо загрозлива нестача робочих місць для молоді, половина якої не має змоги працевлаштуватися.

Після завершення переговорів Єврогрупи, комісар з фінансової та економічної політики Оллі Рен зауважив, що «підписаний з Іспанією меморандум про взаєморозуміння визначає точні умови, на яких платоспроможні банки отримають допомогу від держави... Паралельно з цим в Іспанії буде значно посилений нагляд та регулювання (з боку експертів від міжнародних кредиторів)».

Тим часом, серед пересічних іспанців наростає нова хвиля обурення. Люди сотнями тисяч виходять на вулиці з національними прапорами, прикрашеними намальованими ножицями – символом жорстких фінансових обрізань, що наразі здійснює уряд. Це – відповідь на новий план заощаджень, який передбачає зростання податку на додану вартість, чергові скорочення у лавах державних службовців та зменшення допомоги безробітним.

Але нове затягування пасків – неминуче, навіть попри народну незгоду, бо прем’єр-міністр Мар’яно Рахой пообіцяв Брюсселю та колегам по співдружності, що скоротить бюджетний дефіцит до межі трьох відсотків. Щойно уряд Іспанії оголосив, що має намір заощадити 65 мільярдів євро. Всі ці заходи є умовою для отримання протягом трьох років 100-мільярдної міжнародної допомоги.

Тим часом, тиск на іспанську економіку з боку світових інвесторів не спадає: останніми тижнями міжнародні запозичення надаються Мадриду під надзвичайно високі відсотки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG