Доступність посилання

ТОП новини

Російський мільярдер інвестуватиме у безсмертя


Російський бізнесмен Дмитро Іцков заявляє, що вже до 2045 року безсмертя людини стане реальністю. Цього місяця він розіслав листа найбагатшим людям планети з закликом долучитися до ініціативи «2045» – проекту, який має на меті «завантаження» свідомості людини у голограму. Цього тижня науковці обговорюють також унікальну галактику та зцілительські таланти неандертальців.

Безсмертя для найбагатших цього світу обіцяє російський мільярдер Дмитро Іцков, пише Daily Mail. Для втілення свого проекту під назвою «2045» він, як заявляє, вже найняв групу з 30 вчених. Протягом найближчого десятиліття вони працюватимуть над трансплантацією людського мозку у тіло робота, і це ще далеко не все.

«Кожен із нас має можливість фінансувати продовження власного життя аж до безсмертя. Наша цивілізація дуже близька до створення таких технологій, це вже не мрії фантастів. У наших силах зробити так, щоб мета була досягнута за вашого життя», – мовиться у листі, який Іцков розіслав цього місяця найбагатшим людям планети. Він пропонує їм стати спонсорами проекту досягнення безсмертя.

Проект Іцкова, за задумом, складатиметься з кількох етапів. На першому мають створити людиноподібне «тіло» робота, на другому – мозок людини навчаться пересаджувати в це «тіло» й забезпечувати його діяльність у цьому «тілі». Наступні 10 років вчені присвятять створенню штучного мозку і «завантаженню» в нього індивідуальності клієнта. До 2045 року команда науковців має досягти ключової мети – завантаження людського розуму у голографічну модель.

«Це потенційна можливість звільнити будь-якого з людей на цій планеті від хвороби, старіння або навіть і смерті», – вважає Дмитро Іцков.

До кінця літа у Сан-Франциско очікується відкриття офісу проекту «2045», а наступного року у Нью-Йорку відбудеться Світовий футурологічний конгрес, де обговорюватиметься ініціатива російського бізнесмена.



Вчені виявили найстарішу спіральну галактику

За допомогою телескопа «Хаббл» вчені відкрили в сузір’ї Пегаса найдавнішу з досі відомих спіральну галактику. Їй понад 10,7 мільярда років.

Група вчених під керівництвом Дейвіда Лоу з Університету Торонто вивчала знімки 300 дуже віддалених галактик періоду «раннього» Всесвіту, отриманих за допомогою спеціальної ширококутної камери на борту орбітальної обсерваторії «Хаббл». Увагу астрофізиків привернула одна з галактик під назвою BX442. Вона мала незвичайну форму, і для того, щоб розібратися у своїх здогадках, науковці вирішили порівняти спектри 3,6 тисячі точок усередині цієї галактики і навколо неї.

Зіставлення спектрів засвідчило, що BX442 є однією спіральною галактикою з трьома добре помітними «рукавами», а не декількома еліптичними галактиками, які випадково наклалися одна на одну на лінії зору.

Згідно з розрахунками вчених, галактика BX442 спостерігається нині в тому вигляді, якою вона була через 3 мільярди років після Великого вибуху. Світло ж від неї через величезну відстань від Землі йшло до нас ще 10,7 мільярда років.

Астрофізики припускають, що рідкісна для «раннього» Всесвіту спіральна форма нововідкритої галактики пояснюється двома факторами: її великими розмірами і наявністю супутника – карликової галактики. Взаємодія BX442 з цим супутником і призвела до появи гравітаційних збурень всередині диска великої галактики і утворення спіральних «рукавів». Велика маса галактики відіграла ключову роль у цьому процесі: вона перешкоджала розпадові і деформації диска при взаємодії із супутником.

«Коли мова йде про «ранній» Всесвіт, галактики в ньому мали дуже дивний, несиметричний вигляд», – каже одна з учасниць дослідження Еліс Шейплі з Університету Каліфорнії: «Більшість старих галактик схожа на розбиті потяги, але в цьому випадку перше, про що ми подумали, було: і як вона може бути такою прекрасною?»

«Вражає сам факт того, що ця галактика існує», – додає Дейвід Лоу. За його словами, досі про існування такого різновиду галактик у «ранньому» Всесвіті не було відомо.

Перші зцілителі з’явилися ще понад 40 тисяч років тому

Неандертальці, які мешкали у печерах на території сучасної Іспанії, мали примітивні навички зцілителів. На це вказують результати роботи, проведеної з їхніми останками. Вчені зафіксували сліди речовин рослинного походження у закам’янілому нальоті на зубах неандертальців. Тож, хоч для цих первісних людей основою раціону було м’ясо, їхня дієта, вочевидь, була складнішою, ніж вважалося раніше.

За словами керівника дослідження Карен Гарді з Автономного університету Барселони, сліди рослин, виявлені у зубному нальоті неандертальців з печери Ель-Сідрон, свідчать про те, що наші предки непогано зналися на природі, яка їх оточувала: вони використовували рослини не лише у харчуванні, але й для самолікування. «Зрештою, всі вищі примати знаходили застосування для рослин із цілющими властивостями, чому б і неандертальцям було цього не робити», – каже Гарді.

Під час дослідження науковці відділили фрагменти скам’янілого зубного нальоту і проаналізували його склад за допомогою газового хроматографа. У зубах неандертальців у прямому сенсі застрягли крохмаль, вуглеводи та ще ціла низка речовин нетваринного походження. За словами палеонтологів, рештки цих речовин також вказують на те, що вони пройшли термальну обробку, тобто неандертальці перед споживанням ще й готували рослинну їжу на вогні.

Але найцікавіше – в нальоті на зубах виявили також сліди речовин з гірким смаком, які часто входять до складу лікарських рослин. Вчені припускають, що мова, ймовірно, йде про ромашку й деревій. З огляду на те, що ці рослини фактично не мають ніякої харчової цінності, вірогідність того, що неандертальці використовували їх саме для зцілення, дуже висока.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG