Доступність посилання

ТОП новини

Бути самотнім, і як вживати сіль


Одинокість для тих, хто старший від 60 років, є однією з причин підвищеного ризику погіршення функцій організму і наближення смерті. Результати такого наукового дослідження опублікував інтернет-ресурс ScienceDaily.

Згідно з отриманими даними, самотність у людей похилого віку може бути джерелом втоми, напруження та відчутного погіршення якості життя.

Дослідження проводили учені Каліфорнійського університету в Сан-Франциско у США. В експерименті брали участь 1604 особи з середнім віком 71 рік.

Науковці вивчали зв’язок між самотністю і послабленням функцій організму. Зваживши основні медичні і соціальні фактори існування людей у похилому віці, дослідники дійшли висновку, що самотність відіграє суттєву роль у погіршенні здоров’я.

На думку науковців, сама по собі одинокість є предметом глибоких переживань і страждань у літніх людей. При цьому усі ці життєві стреси призводять до функціонального руйнування організму.

Учені вважають, що запобіганню ризиків для здоров’я може істотно допомогти соціальна підтримка людей, які опинилися в ситуації самотності. Таке може трапитись із кожним. Бережіть себе.

Ризик вживання солі

Видання Американської асоціації серця Circulation опублікувало дослідження, згідно з яким надмірне вживання солі в щоденній їжі може призвести до підвищення тиску крові.

Такий ефект може спостерігатися уже буквально через кілька років. Врешті-решт у людей може розвинутись у повній мірі гіпертонічне захворювання. Дослідження проводили учені Гарвардського медичного центру в Бостоні у США.

Новий експеримент підтвердив і підтримав програмні установки Американської асоціації серця та низки інших професійно-медичних організацій Америки, які закликають істотно зменшити вживання солі, щоб запобігти підвищенню тиску крові.

Учені вважають, що регулярне надмірне вживання солі підвищує ризик гіпертонічних наслідків щонайменше на 20 відсотків. При цьому спостерігається ефект прямої залежності – чим більше вживається солоних компонентів у щоденному раціоні, тим сильніше і очевидніше проявляється підвищення тиску крові.

Знову і знову світ науки ставить нас перед вибором. Знову і знову наше здоров’я в руках не лише лікарів. Будьте обережні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG