Доступність посилання

ТОП новини

У США ламають списи щодо вільного продажу зброї


Нью-Йорк – Чи має зброя бути у вільному продажу? Це питання знову постало у США після того, як наприкінці минулого тижня чоловік вчинив стрілянину в кінотеатрі у місті Орора, штат Колорадо під час прем’єрного показу фільму «Темний лицар: відродження легенди». Тоді загинули 12 людей, 58 зазнали поранень.

У деяких штатах, наприклад Нью-Йорку, для купівлі зброї потрібно мати рекомендації, щоб отримати дозвіл від поліції. Проте у західних штатах вистачає і водійського посвідчення.

Зараз у США зброя є мало не в кожній оселі. 2009 року на 307 мільйонів населення припадало 300 мільйонів одиниць вогнепальної зброї. Це статистичні дані Національної стрілецької асоціації. Для порівняння, у Німеччині вогнепальну зброю мають лише 3 відсотки населення, а у Великій Британії та Австралії вільний продаж зброї взагалі заборонено. Але пропорційно озброєних злочинців в Америці не більше, ніж в інших західних країнах.

Хто вбиває – зброя чи люди?

Коментатор газети The Washington Post Юджин Діонн стверджує, що Національна стрілецька асоціація має надто великий вплив і не дозволяє обмежити продаж зброї.

«Можливо, існують закони, які ми могли б ухвалити. Вони були б здатні запобігти повторенню подібного, – каже Діонн. – Ніхто не говорить, що кращі закони можуть запобігти всім трагедіям, але наші закони щодо зброї – найліберальніші серед усіх промислово розвинених країн».

Діонн закликає ретельно перевіряти особисті дані кожного покупця зброї і вилучити з продажу автомати.

Проте, зазначає коментатор газети The New York Times Дейвід Брукс, зв’язку між контролем продажу зброї та озброєними нападами немає.

«Я не проти контролю за продажем зброї чи заборони автоматів, – наголошує Брукс. – Але суспільна політика базується на свідченнях і на даних, які демонструють, що не існує жодного зв’язку між контролем продажу зброї та збройними злочинами».

Брукс переконує, що, за статистикою, країни, де існує суворий контроль, мають не меншу кількість озброєних злочинців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG