Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна посунути США в експорті зерна?


Спека в США та несприятливі погодні умови в інших країнах-експортерах аграрної продукції спричинили ріст цін на зернові у світі. В Україні можуть скористатися ситуацією, щоб освоїти нові ринки та продати власну продукцію за більш високими цінами.

Сполучені Штати забезпечують половину світового експорту кукурудзи і значну частину експорту зерна, тому найбільша за останні 50 років посуха у країні призвела до зростання світових цін на сільгосппродукцію, відмічають експерти.

Подібна ситуація спостерігалася в 2007-му році, тоді у зв’язку з дефіцитом кукурудзи та сої зросла ціна, а оскільки це до всього ж – головні кормові рослини, уверх поповзла вартість продуктів харчування рослинництва та тваринництва. Це призвело до продовольчих бунтів у різних країнах світу.

Проте цього разу такий сценарій не повториться, принаймні в Україні, переконані представники українського аргосектора. Більше того, країна може ефективно скористатися зменшенням обсягів американського експорту зернових, щоб освоїти нові ринки збуту та продати власну продукцію сільського господарства за вищими цінами.
Ситуація в Сполучених Штатах з кукурудзою досить сильно непокоїть і покупців кукурудзи у світі. Зокрема китайські та японські покупці зацікавлені диверсифікувати джерела постачання продукції, щоб не залежати тільки від американського ринку»
Володимир Лапа

«Ситуація в Сполучених Штатах з кукурудзою досить сильно непокоїть і покупців кукурудзи у світі. Зокрема китайські та японські покупці зацікавлені диверсифікувати джерела постачання продукції, щоб не залежати тільки від американського ринку. Тому зараз ми маємо унікальну ситуацію, коли можемо отримати доступ до ринку, і продати наші зернові за набагато вищою ціною», – сказав Голосу Америки генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Погодні умови в Україні хоч і погіршили прогнози цьогорічного врожаю, але не до критичних меж, сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов. Так, якщо раніше очікувався урожай на рівні 47 мільйонів тон, то зараз говорять про 45 мільйонів тон. Це дає можливість експертам говорити про кілька мільйонів тон зерна для продажу закордон, утім багато залежить від того чи будуть прийняті обмеження на експорт зерна.

«Якщо буде великий попит на зернові, особливо пшеницю, як влада зможе забезпечити нецінову стабільність, а фізичну наявність зерна? Мабуть, будуть впроваджуватися якісь заходи. Спостерігаючи за ринками останніх 20-ти років, я не вірю, що буде вільний експорт», – сказав Стоянов.

Китайський інтерес

Якщо Україна не буде намагатися заробити на власній землі, це спробує зробити Китай. Експерти відмічають, що там вже давно з зацікавленістю дивляться на український аграрний сектор. Проте, Китай ніколи не оголошує про свою зацікавленість ринком, щоб не піднімати світових цін, він просто приходить на ринки збуту і скуповує все, що потрібно. Зі зростанням населення Китаю, країна працює на випередження, вже зараз шукаючи потенційні ринки.

«Проте, китайці діють дуже прагматично, вони шукають ринки не просто щоб купувати сільськогосподарську продукцію, а щоб постачати туди свої технології, заробляти на цьому гроші за які й будуть купляти кукурудзу», – сказав Лапа.

Проте для України таку співпрацю експерт називає не надто вигідною, адже китайські технології в сільському господарстві не вважаються взірцевими, і скоріше можуть бути використані невеликими приватними господарствами, які прагнуть зекономити.


(Передрук із «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG