Доступність посилання

ТОП новини

Здолбунів: місто доморощених «гицлів»


Рівне – Вбивства безпритульних собак в Україні не припинялись. Однак якщо раніше їх вчиняли комунальники, то нині, через законодавчу заборону, так званими «гицлями» (убивцями собак) виступають невідомі особи, котрі лишаються не покараними. Здолбунів на Рівненщині ризикує зажити слави не лише міста залізничників, а й міста живодерів. За останні тижні на його вулицях невідомі особи замордували і вивезли десятки тварин.

Законодавча заборона вбивства тварин не перепона для собаконенависників. У цьому пересвідчилися мешканці будинку по вулиці Шкільній, 37, де нещодавно у під’їзді №1 мешканці виявили закривавленого повішеного дворового пса – улюбленця тутешніх дітей.

Незадовго до цієї події у сусідньому дворі отруїли пса, а згодом хтось вчинив розправу над іще двома собаками та двома виводками цуценят, розповідає мешканка будинку №39 з тієї ж вулиці Тетяна Деркач. Жінка прокинулась уночі від собачого скавуління, «неначе хтось їх убиває».

Її сусідка Олександра Тертична підтверджує: собаки не те що скавчали, а плакали. Вранці двох із них мешканці побачили на смітнику, ще троє були побиті так, що в них повідлітали щелепи. Інші цуценята просто зникли.

«Розумієте – вони нікого не кусали. Але тут у дворі ходили і збирали підписи, щоб їх знищити», – розповідає Олександра Тертична. Половина знищених тварин були стерилізовані і мали на вухах яскраві чіпи. Як відомо, стерилізована собака стає неагресивною.

Вдень із собаками граються, а вночі – вбивають

Особи ініціаторів збору підписів за вбивство тварин людям відомі, та вони бояться їх називати. Чоловік, який здійснив останній злочин, людям відомий також. Представники місцевого осередку громадської організації «ФАС» написали скаргу до природоохоронної прокуратури. Адже міліція досі не поспішала шукати собачих вбивць, каже координатор організації у Здолбунові Ніна Кондратюк.

«Отруїли одну собачку, з «чіпом»… Міліція взагалі не хотіла розглядати, але тоді, коли я в прокуратуру подала, то подзвонив і каже – розкажіть, як там все було. Розказую, а він – «ну, не знаю, швидше за все вам прийде відмова. Але немає нічого взагалі», – зазначає громадська активістка.

Випадки жорстокого поводження з тваринами улітку почастішали. За законом, вилов собак і поміщення їх у притулок мають здійснювати комунальні служби. Однак у Здолбунові все відбувається інакше. Зникнення або знищення собак нерідко ставалося після дзвінків із міськради – мовляв, заберіть собаку там-то, де вона заважає. Такий випадок кілька тижнів тому стався на території міських тепломереж. «Нам у міськраді сказали, щоб ми їх забрали і стерилізували. Шістьох ми забрали, а решта були побиті й вивезені», – розповілаНіна Кондратюк.

Іноді жінки встигають врятувати чотириногих, але часто їх заходять убитими, або ж вони зникають, ще до приїзду рятівниць. Однак стверджувати, що накази вбивати живих істот надходять із міськвиконкому, вони не беруться. Тим паче, як зауважив заступник міського голови Здолбунова Олександр Палій, міській владі про каліцтва і вбивства собак нічого не відомо, і вона не вживала стосовно собак «жодних дій». Натомість чиновник розповів, що в міськраді є і звернення з приводу агресивної поведінки бездомних тварин.

Два факти агресії бродячих псів були зафіксовані в Здолбунові у квітні й травні нинішнього року, коли до травматологічного відділення районної лікарні доставили спочатку дівчинку з раною щоки, а згодом – хлопчика з множинними укусами гомілки. Міські чиновники зауважують: популяція бродячих тварин з часу ухвалення закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» 2006 року різко зросла. Більшість із них абсолютно мирні. Стерилізувати всіх відразу через брак коштів неможливо. Водночас зі 140-а стерилізованих у Здолбунові тварин майже половині вдалося знайти господарів. Але навіть закладені у бюджеті на це гроші важко провести через Держказначейство, пояснює заступник міського голови Олександр Палій.

«Увесь час ці кошти ідуть на заробітну плату – отримують кредити, а потім сплачують заборгованість. А коли є можливість щось проплатити, то заблоковані рахунки, то ще якась перешкода, що не можна це зробити», – зауважує заступник міського голови.

Тож виходить, що нині кошти, призначені для стерилізації тварин, ідуть на заробітну плату.

Вбити – дешевше…

Опитування Радіо Свобода на вулицях Здолбунова засвідчило: городяни розділилися на два протилежних табори – тих, хто захищає цуциків, і тих, хто їх прагне знищити.

І городяни, й міська влада сходяться на думці, що в Здолбунові існує крайня необхідність створення притулку для бродячих тварин. Цього вже шість років домагаються активісти громадської організації «ФАС», каже одна з них, Ніна Кондратюк. У травні минулого року в Здолбунові на цей рахунок відбулися громадські слухання. Громада міста висловилася «за» притулок. «Але притулку немає. Практично ми б’ємося за притулок вже шостий рік», – зауважує Кондратюк.

За умови створення притулку у Здолбунові в нього одразу б з’явилися спонсори. Німецькі та італійські бізнесмени, котрі є інвесторами місцевого виробництва, зголошуються в такому разі щомісяця виділяти кошти для утримання тварин. Пропозиції щодо виділення землі від влади таки були – зовсім поряд із міським сміттєзвалищем. Волонтери зауважують, що через шкідливі випари не змогли б там працювати. Але люди вважають, що земля в Здолбунові надто цінна, щоб віддавати її бездомним «меншим братам».

Обласний прокурор: «Це нелюди»

Рівненський юрист Микола Бляшин зауважує, що Закон «Про захист тварин від жорстокого поводження» поклав обов’язок цивілізовано вирішувати проблему бездомних тварин на місцеві органи влади. Тому відмовка, що на це немає коштів чи землі, не може бути прийнята, і навіть вилов тварин не означає їх умертвіння,

«Позитивний обов’язок, на мою думку, несуть органи влади. І вони зобов’язані піклуватися про те, щоб не було випадків жорстокого поводження, притягувати винних осіб до відповідальності і, відповідно, створювати умови, за яких буде дотримуватись цей закон», – наголошує юрист.

Прокурор Рівненської області Василь Присяжнюк пообіцяв журналістам з’ясувати, чи фіксують правоохоронці випадки каліцтва бездомних тварин. «Я не знаю про ці епізоди. Це нелюди, і так робити не можна. Дізнаюся, чому не доповіли про таку ситуацію», – наголосив він.

Стаття 299 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, котра передбачає серйозні штрафи і позбавлення волі.

У сусідньому Рівному з притулком дещо краща ситуація – він діє тут із цьогорічної весни. Земля виділена й обгороджена, собак тут поки лише 30, хоча, за попередніми підрахунками, у місті щонайменше дві тисячі безпритульних псів. На очах у журналістів рівняни привезли до притулку собаку з п’ятьма цуценятами. Волонтери місцевої організації захисту тварин «Під Егідою» приймати їх відмовились. Мотивували це тим, що без вакцинації пускати тварин до інших не можна, а порожніх вольєрів уже немає. Якщо справа з новими вольєрами і вчасною та якісною стерилізацією собак надалі гальмуватиме – притулок не допоможе подолати проблему бездомних собак.

Тим часом і в Здолбунові, і в Рівному у зоомагазинах стоять скриньки, куди можна вкидати гроші для утримання братів наших менших. Але там поки що – не густо. Волонтери закликають бути добрими до тварин не лише на словах.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG