Доступність посилання

ТОП новини

Студенти вимагають підвищення стипендій


Київ – Студенти вимагають від уряду прирівняти стипендії до прожиткового мінімуму. Таким чином студентська профспілка відреагувала на постанову Кабміну, що змінює порядок індексації виплат стипендій, скорочуючи їх. Водночас у пропрезидентській парламентській більшості запевняють, що «жодної копійки ніхто ні звідки не знімав». І заяви про скорочення є провокацією.Студенти у такі запевнення вірять мало і погрожують масовими акціями протесту.

Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку індексації доходів громадян. Про це повідомили у незалежній студентській профспілці «Пряма дія». За документом, студенти 1 курсу бакалаврату, майбутні спеціалісти та магістри, які нині одержують 720-800 гривень, втрачають індексовану надбавку і тепер отримуватимуть лише базову стипендію – 530 гривень. Навіть із урахуванням індексацій студент не може прожити на стипендію, заявив у коментарі для Радіо Свобода член профспілки «Пряма дія» Ілля Власюк. Відтак, на його думку, стипендії не лише не можна скорочувати, а слід збільшити до розміру прожиткового мінімуму.

«Більш ніж у півтора раза втрачає мінімум третина студентів. Ми дуже негативно оцінюємо цю постанову тому, що це робиться доля того, щоб дірки у бюджеті залатати за рахунок людей, які і без того перебувають у дуже непевному матеріальному становищі. Ми вимагаємо, щоб базова стипендія була прив’язана до прожиткового мінімуму і не могла бути меншою за нього», – заявив Власюк.

Упродовж лише останнього навчального ріку ціни на гуртожитки у більшості вищих навчальних закладів зросли у 2-3 рази, додав Ілля Власюк. За його словами, якщо Кабмін не дослухається до вимог студентів, то на нього чекатиме хвиля протестів.

Депутати знімають із себе відповідальність за стипендії

Відповідальність за скорочення стипендій покладають на бюджетний комітет Верховної Ради. Член парламентського комітету з питань науки і освіти, комуністка Катерина Самойлик запевнила Радіо Свобода, що саме бюджетний комітет не погодився зі збільшення фінансування освіти, яке було необхідним для збереження розмірів виплат студентам.

«Коли ухвалювався Державний бюджет України письмові пропозиції були, що згідно з існуючим законодавством ми повинні індексувати обов’язково студентські стипендії. Тоді цього не підтримав бюджетний комітет», – сказала Самойлик.

Водночас, член бюджетного комітету парламенту, депутат від Партії регіонів Василь Потапов заявив Радіо Свобода, що розмір стипендій у наступному навчальному році не зміниться.

«Жодної копійки ніхто ні звідки не знімав. Ні Кабмін, ні комітет ніяких рішень не приймав. Це якась провокація», – наголосив Потапов.

Останнє підвищення базової академічної стипендії до 530 гривень відбулося у 2008 році.Прожитковий мінімум для працездатної особи нині становить 1102 гривні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG