Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура з’ясовує, чи дійсно Італія не хоче екстрадувати Авакова Україні


Арсен Аваков
Арсен Аваков
Харківська обласна прокуратура намагається з’ясувати достовірність заяв лідера обласної організації партії «Батьківщина» Арсена Авакова щодо позиції Італійської Генеральної прокуратури про відсутність причин для його екстрадиції в Україну. Про це заявив Олександр Бабіков, начальник управління по боротьбі з організованою корупцією Харківської області.

За словами Олександра Бабікова, після появи в ЗМІ інформації щодо позиції італійської Генеральної прокуратури про відсутність підстав для екстрадиції політика, бізнесмена Арсена Авакова, Харківською обласною прокуратурою була ініційована перевірка цієї інформації.

«Ініційовано перед генеральною прокуратурою України, аби вони зв’язалися з консульством в республіці Італії і якимось чином документально прояснили ситуацію яка склалася на цей час. Щойно ми отримаємо підтвердження по лінії Генеральної прокуратури України, то ми усе прокоментуємо», – наголосив Олександр Бабіков.

Кілька днів тому на своїй сторінці у Фейсбуці голова харківської «Батьківщини» Аваков повідомив, що Генеральна прокуратура Італії висловила свою позицію у справі про його екстрадицію. Генпрокуратура Італії «просить Апеляційний суд заявити, що причини для екстрадиції Авакова Арсена Борисовича… в Україну відсутні», – йдеться в опублікованих Аваковим документах.

Як зазначається в документі, підписаному Генпрокурором Італії, при цьому італійська сторона брала до уваги кілька важливих аспектів. Зокрема, той, що сторона захисту змогла надати необхідні документи про те, що в разі екстрадиції Арсена Авакова в Україну він може бути підданий «переслідуванню з політичних мотивів». Прокуратура Італії уточнює, що в Україні діє вибіркове правосуддя, що підтверджується справами проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та рішенням Європейського суду з прав людини стосовно екс-міністра МВС Юрія Луценка.

На початку цього року за обвинуваченням Авакова у перевищенні службових повноважень було порушено кримінальну справу. Його також оголосили у міжнародний розшук. Наприкінці березня стало відомо, що Арсена Авакова затримали в Італії. 12 квітня суд Рима ухвалив рішення про звільнення колишнього харківського губернатора з-під варти.
XS
SM
MD
LG