Доступність посилання

ТОП новини

Російська організована злочинність і корупція поширюється на Європу


Лондон – Фахівці, які вивчають російську організовану злочинність, кажуть, що злочинні угруповання з Росії стають щораз більш інтернаціональними. На кількох обговореннях у британській столиці нещодавно йшлося про те, наскільки реально сподіватися на зменшення рівня корупції та проникнення організованої злочинності у найвищі кола влади в Росії.

Про те, що російська злочинність досягає і Лондона, британцям знову нагадували нещодавно. Спеціальна телепрограма «Бі-Бі-Сі» транслювала звернення поліції, яка просить інформації для розслідування нападу у Лондоні в березні цього року на російського банкіра Германа Горбунцова.

Горбунцов розповів у тій програмі, що в його тілі знайшли 6 куль. Він чудом вижив, але, напевне, залишиться інвалідом на все життя. Поліція вважає, що в російського банкіра стріляв професійний убивця, якого винайняли, можливо, також із Росії.

Російський активіст Володимир Ашурков, який очолює «Фонд боротьби з корупцією», нещодавно застерігав у Лондоні під час конференції в Королівському інституті з міжнародних справ («Чатам Гаус»), що російська злочинність тісно пов’язана з корупцією і поширюється світом різними способами.

Здобуті сумнівним способом гроші російських посадовців перевозять у Британію, купують за них нерухомість, підприємства
Володимир Ашурков
«Британія повинна усвідомлювати, що корупція з Росії експортується на вашу територію. Насамперед російські компанії, які часто контрольовані державою, переносять сюди свої корупційні методи Наприклад, банк ВТБ – один із найбільших у Росії – став важливим гравцем на європейському фінансовому ринку. Він котується на лондонській біржі. Британії також досягають корумповані дії структур безпеки. Інформація і небезпечні матеріали можуть опинитися в небезпечних руках. Здобуті сумнівним способом гроші російських посадовців, чи наближених до теперішньої влади, перевозять у Британію, купують за них нерухомість, підприємства. З цими грошима переносяться корумповані звички, які застосовуються вдома», – розповідає російський активіст.

Героїнова проблема

Дослідник організованої злочинності з Нью-Йоркського університету Марк Ґалеотті каже, що зараз однією з серйозних проблем для самої Росії і для Європи буде наркоторгівля, а саме перевезення героїну з Афганістану на Захід та у Китай північним шляхом.

Торгуючи героїном, російська організована злочинність отримує величезні кошти, за які не лише купує зброю, але й збільшує свій вплив, підкуповуючи поліцію та посадовців.

Ґалеотті дотримується думки, що в 90-і роки корупція була частиною процесу розбудови нової Росії, і тому країна стала фактично прихистком для організованої злочинності. Проте дослідник налаштований оптимістично на подальшу перспективу.

«Є ознаки, що деякі злочинці втрачають можливість користуватися цим прихистком. Ми бачимо випадки, коли деякі серйозні злочинці не просто потрапляють під суд, але й зазнають покарань. Далеко не всі з них, але таке враження, що ціна їхнього захисту від правосуддя зростає. Можновладцям щораз менш приємно і навіть соромно мати справу з деякими типами організованої злочинності», – каже Марк Ґалеотті.

За словами науковця, він переконаний, що щораз більше людей в Росії бачать, що корупція та організована злочинність гальмують розвиток країни. Проте Марк Ґалеотті визнає, що на справжню зміну ситуації піде багато років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG