Доступність посилання

ТОП новини

Азаров незадоволений результатами дерегуляції бізнесу


Київ – Для нівелювання впливу кризових явищ у світовій економіці Україні необхідно забезпечити зростання ВВП на рівні 5-6 відсотків на рік, заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Він також відзначив важливість спрощення умов для ведення бізнесу в країні – для збільшення притоку інвестицій. Водночас експерти відзначають, що ефективна дерегуляція в економічній сфері може відбутися лише після справжньої реформи системи державного управління.

Щоб збільшити внутрішній валовий продукт, уряд розпочав реалізовувати інвестиційну політику, спрямовану на збільшення обсягів інвестицій і підвищення ефективності їх використання, повідомив Микола Азаров. За його словами, головною ознакою ефективного освоєння інвестицій має стати поява нових робочих місць.

Голова уряду також зазначив, що поштовх розвитку економіки дасть успішне проведення дерегулювання бізнесу. Водночас Прем’єр-міністр заявив, що не задоволений реальними результатами дерегулювання у сфері економічної діяльності.
Коли зустрічаєшся з реальним бізнесом, то виходить, що ми щось робимо, а якась сила блокує все позитивне
Микола Азаров

«Ми багато говоримо та й, ніби, робимо щодо дерегуляції. Коли мені дають довідки – це скасували, те скасували, відсотки наводять. Почитаєш, що ми скасували, ніби, позитивне враження. Але коли зустрічаєшся з реальним бізнесом, то виходить, що ми щось робимо, а якась сила блокує все позитивне. Я вкрай незадоволений тим рівнем роботи, який доходить до конкретного нашого підприємця», – сказав Микола Азаров.

Він також навів низку прикладів, почутих від представників бізнесу, зокрема про те, що за дозвіл повісити вивіску необхідно заплатити 5 тисяч гривень, а при отриманні довідки про виділення місця для будівництва необхідно заплатити 10 тисяч гривень за довідку про те, що на цій території не ростуть рослини, занесені до Червоної книги.

Дерегуляція бізнесу гальмується на місцевому рівні – експерт

Загалом уряд обрав правильні напрямки щодо дерегуляції в економічній сфері, але намагання зменшити кількість підзаконних актів у сфері бізнесу дедалі більше нівелюються на місцевому рівні, зауважив у коментарі для Радіо Свобода голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Дійсно, за формальними ознаками – що скорочується, що викидається, як змінюються ті чи інші процедури, то, в принципі, звичайно, просування є. Але, дійсно, воно все гальмується. Проблема полягає в тому, що, навіть, коли значна частина місцевих розпоряджень, якихось рішень, пов’язаних з діяльністю бізнесу у конкретному регіоні скасовуються, то через певний період часу вони дуже швидко відновлюються і фактично все починається з початку», – зауважив Бураковський.

Бюрократ зароблятиме гроші так, як він звик – Устенко

У нагромадженні регуляторних актів зацікавлені корумповані чиновники, які вдало користаються заплутаною і застарілою системою державного управління в Україні, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, він наголосив на необхідності чіткого розмежування функцій і відповідальності державних відомств та окремих чиновників.

Без проведення реальної реформи системи державного управління, взагалі, нічого не можна досягти. Вочевидь, є супротив усередині самої влади
Олег Устенко
«Без проведення реальної реформи системи державного управління, взагалі, нічого не можна досягти. Адже бюрократ зароблятиме гроші так, як він звик це робити. Якщо спочатку влада задекларувала, що вони будуть проводити реформу, у момент приходу до влади. Але після цього протягом двох років реформа державного управління звелася до адміністративної реформи, а потім, як я розумію, взагалі, почала серйозно буксувати. Вочевидь, є супротив усередині самої влади», – зазначив Устенко.

Як раніше повідомляв Прем’єр-міністр, за результатами першого півріччя 2012 року приріст Внутрішнього валового продукту склав 2,5 відсотка. Водночас Світовий банк прогнозує, що зростання ВВП України за цей рік становитиме 2 відсотки, а у 2013 році зростання, за сприятливих умов, може збільшитися до 3,5 відсотків. Микола Азаров запевнив, що робота з дерегулювання буде продовжена.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG