Доступність посилання

ТОП новини

Борги студентів і президентська кампанія у США


Нью-Йорк – Проблема студентської заборгованості стала темою передвиборної президентської кампанії у США. За словами Президента Барака Обами, сукупна заборгованість випускників коледжів та університетів становить зараз близько трильйона доларів. Це більше, ніж борги населення за кредитними картками, якими користуються практично всі американці.

Сім мільйонів американців навчаються у коледжах та університетах у кредит. Джеремі Мейсон, який навчається на 2 курсі Нью-йоркського технологічного інституту на інженера-електрика, розповів Радіо Свобода, що після завершення навчання матиме чималий борг.

«Коли я закінчу навчання, я буду винен банкові понад 60 тисяч доларів. Я отримую і федеральні позики, і гранти. Але попри це, змушений ще позичати приблизно 15 тисяч доларів щороку», – бідкається студент.

Відтак, тема студентських позик стала однією із ключових під час нинішньої президентської кампанії. Під тиском Білого дому Конгрес залишив розмір відсотків по федеральних позиках на старому рівні – 3,4 відсотка річних. Але це не вирішує всієї проблеми вартості здобуття вищої освіти.

Обама був серед студентів-боржників

Виступаючи у Північній Кароліні перед студентською аудиторією, Барак Обама зауважив, що проблема виплати позик за навчання у коледжі добре відома йому і його дружині.

«Мішель і я знаємо дещо про це, – говорить президент. – Ми походимо не з заможних родин. Ми закінчили коледжі й накопичили чимало боргів. Коли ми одружилися, ми обоє стали біднішими, бо наші борги склалися докупи. Ми закінчили сплачувати наші студентські позики лише вісім років тому».

У Конгресі як республіканці, так і демократи погоджуються щодо необхідності зробити виші більш доступними, але у них немає згоди стосовно шляхів досягнення цієї мети.

Республіканці пропонують компенсувати витрати коледжів за рахунок програми медичного обслуговування. Зі свого боку, демократи виступають за збільшення податків на нафтові компанії та на прибутки заможних американців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG