Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи, яким загрожувала Тимошенко, тепер у пошані (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань не виключають, що завершення Службою безпеки України розслідування справи про замах на Володимира Путіна, який нібито готували в українській Одесі чеченські бойовики, може бути пов’язане з домовленостями між двома президентами і має на меті підвищення іміджу Путіна в Росії. Західні оглядачі також звертають увагу на те, що українські олігархи, на відміну від російських, яких прибрав до рук Путін, мають нині в Україні, окрім зростаючих статків, і великий вплив у владі Президента Віктора Януковича. У Європі також коментують слова українського міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, який наголосив у своєму «брюссельському блозі», що «дії Юлії Тимошенко у 2009 році були цінним подарунком для наших російських друзів за рахунок інтересів українських громадян».

Кореспондент Die Presse у Москві та Києві, Рудольф Штайнер констатує у своєму аналізі, що «справи українських олігархів ідуть чудово – їхні багатства й політичні впливи ростуть». Автор також вважає, що «українська владна система базується на нерозривному зв’язку політики та бізнесу, коли кілька угруповань олігархів зберегли свій вплив на Президента Януковича, маючи обов’язок, однак, ділитися з його сином». Штайнер також зауважує, що «деякі українські олігархи змогли закріпити свої бізнеси і не теренах Австрії». На думку австрійського оглядача, ситуація з олігархами в Україні інакша, ніж в Росії, де «олігархи, кастровані Путіним, можуть лише мріяти про позиції своїх українських колег». Якраз Президент Янукович, як зауважує Рудольф Штайнер, котрий сприяє збагаченню своїх синів, своєї сім’ї у співпраці зі своїми олігархами, цим і поступається характерові режиму Путіна. Автор статті у віденській газеті також характеризує становище найбільш впливових українських олігархів та зупиняється на їхній політичній еволюції останніми роками. «Рінат Ахметов, – як пише Штайнер, – є своєрідним зразковим прикладом українського мільярдера», який дивним чином опинився, саме в момент вибуху в 1995 році на стадіоні в Донецьку потужної бомби, поза цим стадіоном, а злочинний бос Алік Грек став жертвою цього замаху, як епізоду війни між різними мафіозними бандами. Тут також нагадується, як Ахметов сприяв висуненню, завдяки згоді Леоніда Кучми, на президента України свого ставленика Віктора Януковича, що призвело до Помаранчевої революції. «Ахметов, – як наголошується тут, – складно пережив цю революцію, навіть змушений був на деякий час втікати від Юлії Тимошенко за кордон». Штайнер також виділяє великий вплив у нинішній українській політиці олігарха Дмитра Фірташа, який має низку фірм, зареєстрованих у Відні та зазнав збитків після 2004 року завдяки Юлії Тимошенко. Тут також йдеться про впливових олігархів братів Клюєвих, зростаючі статки сина Президента Януковича, Олександра.

Moscow Times інформує, що Служба безпеки України завершила розслідування справи про підготовку в українській Одесі чеченськими бойовиками нібито замаху на Володимира Путіна. Двоє з бойовиків, Адам Осмаєв та Ілля П’янзін, були затримані в Одесі ще на початку 2012 року, перед березневими президентськими виборами президента в Росії. Вже тоді, як зауважує газета, у незалежних експертів виникали сумніви щодо ймовірності такого змаху на російського главу. Нині ж, як звертає увагу Moscow Times, Адам Осмаєв, котрий вже мав справу з російським правосуддям через підозру в змахах на чеченського лідера Рамзана Кадирова, намагається максимально співпрацювати зі слідством в Україні, щоб таким чином мати тут притулок і не бути виданим Москві.

Польська Rzeczpospolita виділяє, у зв’язку зі справою про чеченських терористів в Одесі, оцінки експертів, які не виключають, що це розслідування оголосили завершеним в Україні якраз у той час, коли «популярність президента Путіна в Росії невпинно падає, а лави його противників невпинно зростають».

Блогер Financial Times Джеймз Фонтанелла-Хан звертає увагу на те, що «з наближенням парламентських виборів в Україні, до яких залишається лише три місяці, виглядає, що влада Президента Януковича не має бажання звільнити з ув’язнення Юлію Тимошенко якраз в сезон виборів». Про це свідчать і зізнання у своєму блозі, як зауважує Фонтанелла-Хан, міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, який не лише бачить у проблемі Тимошенко «певний подразник» погіршення зв’язків між ЄС та Україною, але й констатує неможливість у даний час вирішити кримінальну справу Тимошенко політичними засобами, тобто, звільнити лідера опозиції перед виборами. Блогер лондонської газети також вважає, що «ані футбольний бойкот під час Євро-2012, ані замороження стосунків ЄС із Україною не мали належного випливу на справу Юлії Тимошенко». Джеймз Фонтанелла-Хан також зауважує, що ув’язнення лідера БЮТ на 7 років «позбавило її участі у парламентських 2012 року і президентських 2015 року виборах в Україні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG