Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар ООН обіцяє Македонії допомогти в суперечці навколо назви


Республіка Македонія вважає Олександра Великого своїм героєм і має пам’ятник йому в центрі Скоп’є
Республіка Македонія вважає Олександра Великого своїм героєм і має пам’ятник йому в центрі Скоп’є
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун пообіцяв сьогодні, виступаючи в парламенті Македонії, що намагатиметься прискорити розв’язання її тривалої суперечки з Грецією через назву цієї балканської держави.

За його словами, він спробує досягти цього, звернувшись до прем’єр-міністра Греції Андоніса Самараса.

Після розпаду старої Югославії і появи самостійної держави, Республіки Македонії, на місці однойменної югославської союзної республіки Греція, яка межує з Македонією на півдні, виступила проти цієї назви, яку також має північний історичний регіон самої Греції. Відтак до ООН цю країну прийняли 1993 року під тимчасовою назвою «Колишня югославська республіка Македонія», а в 2008 році Греція заблокувала її вступ до НАТО і чинить перешкоди на шляху Македонії до вступу до ЄС.

Афіни, які називають цю країну за її столицею «республіка Скоп’є», вимагають, щоб вона змінила свою назву, хоча б додавши до слова «Македонія» означення «Верхня», «Північна» чи «Нова». В офіційному Скоп’є відкидають ці вимоги.

Свого часу Греція вже домоглася від Македонії зміни державного прапора, який спершу повторював символ, що його пов’язують із історичною Македонією часів Олександра Великого.

На спадщину тієї давньої Македонії претендують обидві сучасні держави, але Греція заявляє, що тільки вона має на неї право.
XS
SM
MD
LG