Доступність посилання

ТОП новини

Відновити права депортованих народів в Україні закликає верховний комісар ОБСЄ Воллебек


Кнут Воллебек
Кнут Воллебек
Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллебек схвалює ухвалення в першому читанні Верховною Радою законопроекту про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою, і закликає парламент активізувати роботу, щоб цей документ було ухвалено остаточно.

«І під час зустрічі в Києві з представниками Верховної Ради, і тут (у Криму – ред.) ми закликали активізувати цей процес, тому що ухвалення такого закону, який сприяв би відновленню прав депортованих народів, – це дуже важливе й нагальне питання. Тому що вже з 2004 року, коли було ухвалено попередній закон, а потім ветовано, це питання досі на рівні законодавства не вирішується», – сказав Воллебек у четвер у Сімферополі після зустрічі з кримським спікером Володимиром Константиновим.

На запитання журналістів про те, чи бачить Воллебек якісь загрози міжнаціональному миру в Криму, він відповів: «Я вважаю, що ситуація стабільна. Ми з задоволенням відзначаємо зусилля, яких докладають і уряд, і парламент, і всі представники кримської влади; той рівень співпраці, який існує і з представниками національних меншин, і з представниками меджлісу кримськотатарського народу».

Водночас він нагадав, що іноді в Криму трапляються різні інциденти, s останній із них – це нанесення свастики на будівлі, зокрема там, де встановлено кримськотатарську символіку.

Верховний комісар ОБСЄ також закликав Верховну Раду та Раду Міністрів АРК активно використовувати такі форми співпраці з представниками національних меншин як скликання засідань, рад із представниками нацменшин.

Раніше категорично проти ухвалення документа виступила Комуністична партія України. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив у парламенті, що депортація кримських татар була здійснена для їхнього порятунку, адже, за його словами, у роки Великої Вітчизняної війни 20 тисяч кримських татар перейшли на бік нацистів.
XS
SM
MD
LG