Доступність посилання

ТОП новини

Вентспілс – латвійське місто, де відбувається «Парад корів»


Вентспілс на карті
Вентспілс на карті
Рига – Латвійський Вентспілс – місто моряків та рибалок, відоме не лише своїм портом, білим піщаним балтійським пляжем та красою міської архітектури. Місто славиться своїми квітковими скульптурами, водограями, а також… «Парадом корів». Цього року у Вінтспілсі знову відбулася міжнародна художня акція «Парад корів» – у різних куточках міста можна побачити скульптури корів у натуральну величину, розмальовані художниками з різних країн, а також пересічними жителями міста.

Символом та фірмовою ознакою Вентспілса корови стали ще у 2002 році, коли тут вперше відбувся «Парад корів». Місто приєдналося до Нью-Йорку, Чикаго, Сіднею, Лондона та інших міст світу, де відбувалися такі паради.

«Ця акція відбувається по всьому світу. Їй вже понад 10 років. У 2012 році, окрім Вентспілса, «Парад корів» відбувається у Бразилії, Північній Ірландії, у Франції, також Азербайджан думає провести таку акцію. Інтерес у світі до неї дуже великий», – зазначає керівник відділу маркетингу Вентспілської міської думи Крістине Дулбінська

Корови так сподобалися жителям Вентспілса, що місто вирішило після акції «Парад корів-2002» декілька скульптур залишити собі.

Корова-баскетболістка, корова-нафтовик і корова-матрос

Тепер, мандруючи вулицями Вентспілса, раптово можна побачити корову, що сидить на стовбурі ліхтаря, корову-баскетболістку чи корову-нафтовика.

Не слід дивуватися, якщо на вашому шляху опиниться корова-мандрівниця чи корова-матрос. Живуть в Вентспілсі щаслива корова на ім’я «Життя прекрасне» та сумна корова, яку звуть «Одинокий острів», а в саду Ренькю скульптор Ґірт Бурвіс створив ціле стадо корів.

Наприкінці червня цього року в місті знову відбулася мистецька акція «Парад корів: Вентспілс-2012». До корів-старожилів приєдналися 24 нових креативних персонажі: корова-футбольний фанат, корова-красуня з намальованими копитцями та губами, корова-поліцейський, літаюча корова та інші

«Ідея була така, що корова також мріє. Їй також хочеться літати, тільки їй треба допомогти. А коли чогось захочеш, то це збувається, хоч на мить», – каже автор «Літаючої корови» художниця Ганна Хейнріксоне.

«Народну корову» жителі Вентспілса розмальовували власноруч

У перебігу відкриття акції відвідувачі могли не лише милуватися розмальованими художниками скульптурами корівок, але й відвідати музеї, де проводилися заходи на тему молочного господарства, побувати на балу, відвідати живих корів із Юркалне особливої синьої породи та взяти участь у різних творчих заняттях.

Зокрема кожний бажаючий міг прикрасити корову, яку назвали «Квіткова корова» або «Народна корова». Учасники акції за символічну оплату купували наліпки «Квіти» й наклеювали їх на корову. Експонат вийшов дуже гарний, справді народний.

Парад корів – це найбільший і найуспішніший захід публічного мистецтва у світі. Під час проведення цієї мистецької акції використовуються скульптури корів у натуральну величину.

Художникам надається можливість працювати вільно з творчим підходом, розмальовуючи експонати параду за своїм смаком. Після акції експонати продають на аукціоні, а зібрані кошти передають на благодійність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG