Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія викриває лазівки банківських маніпуляторів


Брюссель – Європейська комісія далі наводить лад у банківській сфері співдружності. Криза засвідчила, що існуюча система фінансів має численні недоліки та викривлення. Декілька тижнів тому розгорівся скандал через виявлені маніпуляції міжбанківських відсоткових ставок. З огляду на це, виконавча влада Євросоюзу запропонувала країнам-членам внести до кримінальних кодексів статті щодо покарання трейдерів та банкірів за подібні шахрайства.

Європейська комісія вже віддавна проводить слідства у середовищі фінансових структур. Наснаги у пошуку тих, хто грає не за правилами, додав скандал кількатижневої давності через маніпулювання відсотковими ставками під назвою Libor. Йдеться про показники, за якими обчислюються ставки міжбанківських позик. Як виявилося, у маніпуляціях цими даними з 2005-го по 2009 роки звинуватили великі банки, зокрема, британський Barclays. У причетності до скандальної практики загалом підозрюють 15 американських, британських та азійських фінансових установ.

Щоб майбутнє не створювало подібних сюрпризів, Європейська комісія запропонувала всім 27 державам-членам запровадити санкції – аж до кримінальної відповідальності стосовно авторів фінансових маніпуляцій.

«Банківські інспекції кожної країни ЄС повинні мати змогу виявляти й аналізувати подібні маніпуляції, – каже єврокомісар із питань внутрішнього ринку та послуг Мішель Барньє. – Водночас судді мають отримати повноваження та засоби для безжального покарання винних, включно з тюремним ув’язненням у найважчих випадках».

«Банкіри» та «банкстери»

Європейська комісія налаштована на цьому не зупинятися. Зокрема, там заявляють про бажання встановити громадський контроль щодо усіх базових відсоткових ставок, включно з тими, які визначають курси нафти, металів та сільськогосподарських продуктів.

Віце-президент Єврокомісії, комісар з питань юстиції, засадничих прав та громадянства Вівіан Редінґ висловила переконання, що шахрайству в банківському секторі, яке проілюстрував скандал «Liborgate», слід протиставити єдині для всього Євросоюзу правила боротьби та усунення недоліків у національних законодавствах. Тим часом, деяким недобросовісним банкірам слід замислитися, каже вона, порівнюючи їх із гангстерами.

«Банкірам теж варто подумати, бо дехто з них, можливо, є швидше «банкстером», ніж банкіром, – зазначає Вівіан Редінґ. – Це виглядає, мов у корумпованому казино розігрують заощадження клієнтів. Те, що ми нині пропонуємо, означає, що ми в Європі більше не допустимо жодних фінансово-регуляторних лазівок».

На практиці це означає, що кожна країна Європейського Союзу буде зобов’язана внести до кримінальних кодексів відповідні статті. Щоправда, у них є свобода вибору щодо міри покарань банківських маніпуляторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG