Доступність посилання

ТОП новини

Росія є «дестабілізуючою силою на світовій арені» – Мітт Ромні


«Це наш геополітичний супротивник номер один. Вони воюють на стороні усіх найгірших світових гравців»
«Це наш геополітичний супротивник номер один. Вони воюють на стороні усіх найгірших світових гравців»
Мітт Ромні після вівторкових праймеріз у Техасі став офіційним кандидатом від республіканців на президентських виборах у США. Що ж він пропонує виборцям у сфері зовнішньої політики? Це питання зараз найбільше обговорюють у США.

Мітт Ромні обіцяє, що його зовнішня політика базуватиметься на тих же принципах, що і політика Рональда Рейгана, загалом – це «мир, завдяки силі». І здійснюватимуть її також радники з попередніх республіканських адміністрацій.

«Сильна Америка – це найкращий спосіб запобігти війні», – говорить Ромні. Тож на виклик ісламських радикалів він хоче відповісти, зокрема, посиленням американської розвідки, збільшенням війська на 100 тисяч осіб.

За Ромні американська закордонна допомога має зменшитися. «Я не буду давати гроші країнам, які самі не можуть про себе подбати. І ніхто, хто не підтримує американську політику, гроші не отримає», – каже він.

Про Іран

За словами Мітта Ромні, політика президента Барака Обами щодо Ірану «провалилася». У своїх промовах він завжди наголошує, що військову можливість вирішення іранського ядерного питання не можна виключати.

«Потрібні суворі санкції. Варто працювати з повстанцями в країні, щоб змусити режим до змін ізсередини, і якщо все це виявиться марним, і не залишиться нічого, крім воєнної акції, тоді, звичайно, доведеться вдатися до воєнної акції», – пояснює Ромні.

Щоб переконати аятол відмовитися від ядерної зброї, Ромні планує тримати на Близькому Сході авіаносці та збільшити військову допомогу Ізраїлю.

Про Афганістан і Пакистан

Найбільшою проблемою Ромні називає визначення терміну виводу військ із Афганістану, 2014 рік. Бо це, на думку Ромні, дозволяє ворогові просто вичекати до цього часу.

Ромні говорить, що Сполучені Штати мають достатньо важелів впливу на Афганістан і Пакистан, їх тільки треба почати використовувати.

Про Росію

Політику «перезавантаження» стосунків із Росією Ромні також вважає повним провалом. Він і далі притримується своїх слів, сказаних в інтерв’ю телеканалу CNN.
Це наш геополітичний супротивник номер один. Вони воюють на стороні усіх найгірших світових гравців
Мітт Ромні

«Поза сумнівом, це наш геополітичний супротивник номер один. Вони воюють на стороні усіх найгірших світових гравців», – зазначає кандидат на президента США від Республіканської партії.

Росію Ромні називає «дестабілізуючою силою на світовій арені», бо Кремль має «енергетичні важелі впливу на Центральну та Східну Європу, має ядерний арсенал, нещодавно продемонстрував агресивні військові дії та ускладнює роботу міжнародних організацій, таких як ООН».

За словами Ромні, слід «відбити бажання Росії до агресивної та експансіоністської поведінки», а почати потрібно з договору про Скорочення наступальних озброєнь.

Ромні намагатиметься зменшити вплив Росії на своїх сусідів через надання військової допомоги, розширення торгівлі та освітніх програм. В самій Росії Мітт Ромні планує намагатися обмежити «авторитарні практики» та збільшити потік інформації, «націлений на підтримку демократичних цінностей та економічних можливостей».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG