Доступність посилання

ТОП новини

Як повернути мільярди з офшорів


Найбагатші люди світу тримають на офшорних рахунках 21-34 трильйони доларів, це більше ніж розмір американської та японської економік разом узятих. Про це свідчить дослідження, яке провела Tax Justice Network, незалежна організація, яку заснував британський парламент з метою заохотити реформи у цій сфері. З України, за цими підрахунками, за роки незалежності вивели 167 мільярдів доларів. Автор звіту, Джеймз Генрі, колишній головний економіст консультаційної фірми McKinsey, по телефону з Нью-Йорка відповів на кілька запитань Радіо Свобода.

– Наскільки точною є Ваша оцінка про кількість грошей в офшорах?

– Це так, як вимірювати розмір чорної діри. Статистики, прямо пов’язаної з цією сферою, не публікують, але я певний, що нам вдалося досить точно оцінити масштаби явища, які становлять від 21 до 34 трильйонів доларів станом на кінець 2010 року. Це світовий офшорний капітал окремих осіб, транскордонні інвестиції.

До якої міри це законне уникнення від податків, а до якої нелегальне?
Більшість інвесторів не повідомляють податкові органи у своїх країнах про офшорні рахунки

– Як колись сказав британський міністр Деніс Гілі, різниця між ухилянням і уникненням полягає в ширині тюремної стіни. Якщо ви багатий мексиканець і тримаєте гроші в американському банку, то це залежить від вас, чи ви повідомите про це мексиканську владу. За нашими оцінками, більшість інвесторів не повідомляють податкові органи у своїх країнах про офшорні рахунки. Але ми припустили, що десь про 10 відсотків звітують.

– Які практичні наслідки від того, що стільки грошей ховають в офшорах?

– Передовсім це величезна втрата для бюджетів. Якщо, гіпотетично, ці гроші повернуть додому та оподаткують, то це могло би бути 300 мільярдів доларів для податкових органів у 139 країнах, про які ми говоримо у своєму звіті. Також це матиме великий вплив на статистику щодо нерівності.

– Як це впливає на світову економіку?

– Насправді багаті інвестори надзвичайно консервативні з цими прихованими грішми. З цієї точки зори існує вартість від втрачених можливостей, порівняно з тим, якби гроші вкладали в цих країнах, це дало би більший соціальний зиск. Але якщо багаті люди налякані і є приватний банківський сектор, який допомагає їм уникати податків… Це все додається до ірраціонального, світового результату, який полягає в тому, що мільярди вкладають в рахунки і акції, які не дуже добре працюють.

– Що можуть зробити Сполучені Штати і Європа, щоб змінити ситуацію?

– Одна з наших пропозицій і, наскільки мені відомо, Міністерство фінансів США тепер готує постанову, хоча вона є дуже суперечливою, полягає у тому, щоб закордонні установи, які мають американських інвесторів і які хочуть займатися бізнесом в Америці, повідомляли офіційні органи про те, скільки приносять їхні депозити та інвестиції. Це може мати хвильовий ефект, бо я можу уявити, що мексиканці вимагатимуть таку ж інформацію від США. Цікаво буде побачити, наскільки ми будемо послідовними. Адже ми сердимося, якщо швейцарські банкіри приїздять до Нью-Йорка і заохочують багатих американців вкладати гроші у Швейцарію. Ми самі не так охоче допомагаємо мексиканській владі оподатковувати їхніх багатих інвесторів, коли вони в Нью-Йорку.

– Чи ви бачите політичну волю у впливових країнах, таких як Сполучені Штати, реагувати на офшори?

– Ця ситуація створює певні дилеми для США, але я думаю, що, як казав Вінстон Черчіль, американці зрештою зроблять правильну річ після того, як вичерпають інші можливості. Я думаю, що Сполучені Штати – це одна можлива юрисдикція, що продемонструє лідерство у цій сфері.

– Хто ці багаті інвестори?
Приблизно один відсоток людей володіє 60 відсотками фінансів світ

– За нашими оцінками, це від 50 до 100 мультимільярдерів, це ті, які мають понад 10 мільярдів доларів. Також ймовірно є до трьох тисяч мільярдерів. На планеті існує не більше ніж 10 мільйонів осіб з інвестиціями у понад мільйон доларів. Коли це все додати, то виходить, що приблизно третиною фінансів світу володіє одна десята частина відсотка населення (ці 10 мільйонів), а один відсоток на горі, мабуть, має ще третину. Врешті-решт, приблизно один відсоток людей володіє 60 відсотками фінансів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG