Доступність посилання

ТОП новини

Замість пастви Московським патріархом зацікавився рух Femen (ВІДЕО)


Київ – У Києво-Печерській Лаврі у четвер відбулося засідання синоду Російської православної церкви під головуванням її предстоятеля – патріарха Кирила. Від УПЦ (Московського патріархату) участь у роботі Синоду взяли її предстоятель митрополит Володимир (Сабодан) та митрополит Волинський Нифонт. У РПЦ кажуть, що питання, які стосуються УПЦ (МП), Синод не обговорював. Натомість експерти зазначають, що одне з кадрових рішень стосується України.

За словами речника Російської православної церкви Володимира Легойди, Синод розглянув питання про створення трьох нових єпархій на території Росії. Він також зазначив, що Київ є однією із синодальних столиць РПЦ і тому цей візит патріарха не розглядається як закордонний.
Активістка FEMEN роздяглася перед Кирилом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Водночас, за словами Володимира Легойди, питання, які стосуються Української православної церкви (Московського патріархату) Синод не розглядав. Зокрема, відповідаючи на запитання про ставлення до ситуації в УПЦ (МП), де останнім часом посилилися суперечки – чи Церква має прагнути до більшої автокефалії – речник РПЦ зазначив, що це внутрішні питання є свідченням того, що церква є живою. За його словами, «розгляд цих питань не варто ні драматизувати, ні політизувати».

Патріарх помітив, що митрополит виглядає краще

Засідання Синоду збігається в часі з урочистостями з нагоди 20-річчя предстоятельського служіння митрополита Володимира (Сабодана).

«Я хотів би висловити особливу радість, Ваше Блаженство, – звернувся патріарх Кирило до митрополита Володимира, – побачивши, що Ви одужали. Ви виглядаєте значно краще, ніж коли я вас бачив востаннє. Це вселяє в усіх нас надію, що Господь дає Вам сили, щоби Ви продовжували своє служіння церкві і архіпастирське піклування за благочестивий народ».

«Священний Синод РПЦ на території Лаври вже став традиційним, – каже речник УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко. – Він розглядає загальноцерковні питання РПЦ і Московського патріархату в цілому. Всі питання буття УПЦ (МП) вирішуються її Священним Синодом. Тому ми, гостинні господарі, які приймають архієреїв РПЦ».

Візит із казенним присмаком

Під час зустрічі патріарха Кирила в аеропорту до нього підбігла напівоголена активістка руху Femen із вигуками «ізиді!». Її швидко затримала охорона. Сам патріарх жодним чином не відреагував на цей випадок. А Володимир Легойда зазначив, що йдеться про неадекватну поведінку, а тому немає підстав про це говорити.

За словами релігієзнавця Андрія Юраша, візити предстоятеля РПЦ до Києва стають все більш формальними, а увага з боку віруючих до нього все меншою.

«Традиція візитів на день Святого Володимира до Києва стає казенною, як і багато речей, які продукуються сучасною РПЦ, – каже експерт. – І вже не виконує тієї первісної місії, якої від них очікували – вплив на процеси в Україні».

За словами Андрія Юраша, одне з питань, що стосується України, Синод РПЦ все ж розглянув. Йдеться про переведення владики Платона з Аргентинської єпархії до України на прохання митрополита Володимира. Утім, яке місце цей ієрарх займе в УПЦ (МП) наразі невідомо.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG