Доступність посилання

ТОП новини

У світі занепокоєні напруженим становищем у Сирії


Пан Ґі Мун (п) і Вільям Гейґ (л) на прес-конференції в Лондоні 27 липня 2012 року
Пан Ґі Мун (п) і Вільям Гейґ (л) на прес-конференції в Лондоні 27 липня 2012 року
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив у п’ятницю, що глибоко занепокоєний погрозами Сирії вдатися до хімічної зброї в разі нападу на неї ззовні, які висловили в Дамаску на початку тижня.

Виступаючи на прес-конференції в Лондоні разом із міністром закордонних справ Великої Британії Вільямом Гейґом, він наголосив, що влада Сирії має «категорично заявити, що не вдаватиметься до хімічної чи іншої зброї масового знищення за жодних обставин».

Обидва промовці також висловили занепокоєння неприпустимою, за їхніми словами, ескалацією напруженості навколо міста Алеппо на півночі Сирії, де, за повідомленнями, сирійські урядові війська готуються до масованого штурму утримуваних опозиційними повстанцями районів цього другого найбільшого міста країни.

Із Алеппо повстанці повідомляли в п’ятницю про дедалі більшу концентрацію урядових військ біля міста, до яких останніми днями приєдналися, за їхніми словами, вже близько ста танків. В частинах опозиційної Вільної сирійської армії, які перебувають в Алеппо, заявили, що очікують широкого наступу урядових військ найближчим часом.

Водночас верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей у п’ятницю ж висловила стурбованість не підтвердженими наразі повідомленнями про позасудові розстріли й інші вбивства цивільних у перебігу боїв між урядовими й опозиційними силами в околицях столиці Сирії Дамаска.

За її словами, дедалі більше застосування владою важких озброєнь – танків, бойових вертольотів і, за повідомленнями, й бойових літаків у сирійських містах ставить їхнє цивільне населення під серйозну загрозу.

Також у п’ятницю Польща заявила, що закрила своє посольство в Дамаску і евакуювала дипломатів через погіршення становища з безпекою в столиці Сирії. Посольство Польщі представляло в Сирії й інтереси Сполучених Штатів Америки.
XS
SM
MD
LG