Доступність посилання

ТОП новини

Голова Слідчого комітету Росії – мешканець Чехії та успішний бізнесмен?


Уже вдруге цього місяця голова Слідчого комітету Росії, особа наближена до президента Росії Володимира Путіна, опинилася під шквалом публічної критики. Не встиг Олександр Бастрикін відійти після скандалу з журналістом, якого він завіз до лісу і погрожував там його життю, як з’ясувалося, що особистий друг та університетський товариш Путіна має і інші проблеми з російським законодавством. Відомий російський блогер заявив, що Бастрикін успішно суміщає високу державну посаду з приватним бізнесом за кордоном. Бастрикін заперечує, що має будь-який бізнес.

Російський закон забороняє вищим посадовцям займатися бізнесом. Але поширюється він не на всіх, роз’яснив своїм читачам відомий російський блогер та борець із корупцією Олексій Навальний.

«Ми зробили запит до чеського Міністерства внутрішніх справ і отримали відповідь впродовж п’яти днів. Тепер ми маємо доказ, що в той час, як пан Бастрикін був першим заступником генерального прокурора Росії, та коли він був головою слідчого комітету прокуратури, тобто, коли допущений до вищих категорій державної таємниці, він мав дозвіл на проживання в Чехії, яка є країною НАТО», – пояснив Навальний в інтерв’ю російському інтернет-телеканалу «Дождь».

Навальний наголошує на тому, що Чехія – член НАТО, й тому він називає Олександра Бастрикіна справжнім «закордонним агентом», на відміну від представників недержавних організацій Росії, яких змусили називатися такими у тому випадку, якщо вони отримують частину свого фінансування з-за кордону.

Повідомлення про те, що Бастрикін має бізнес у Чехії та донедавна мав право на довготермінове проживання у цій країні, вперше з’явилися у 2008 році. Але тоді він повністю відкидав їхню правдивість. В інтерв’ю газеті «Аргументи і факти» Бастрикін заявив у 2008 році, що ані він, ані члени його родини не мають бізнес ані в Росії, ані за кордоном.

Чеський бізнес знайти просто

Чеські документи свідчать, що Бастрикін покинув компанію LAW Bohemia у липні 2008 року, а його нинішня дружина Ольга Алексанрова – у травні 2009-го. Але сама компанія перейшла у власність першої дружини Бастрикіна, Наталії Бастрикіної.

Офіційна декларація про доходи Бастрикіна за 2008 рік свідчить, що його нинішня дружина мала маленьку квартиру в Празі. Але вже у наступних деклараціях цієї квартири не було.

Російський політолог Володимир Прібиловський говорить, що скандал навколо Бастрикіна свідчить про боротьбу за владу у внутрішньому колі оточення російського президента. І нині його доля залежить особисто від Путіна.

«І навіть якщо Путін зараз роздратований, що Бастрикін його двічі підставив, прибрати його зараз означало б, що Путін піддався на тиск журналістів, чи ще гірше, Олексія Навального. Гадаю, що врешті-решт, Бастрикін свою позицію втратить, але не відразу, через півроку чи рік, і при цьому його просто переведуть кудись на іншу посаду», – зазначає політолог.

Поки що в Кремлі говорять, що ні про що не знають, а блог Олексія Навального не читають.

Бастрикін заперечує звинувачення

Сам Бастрикін заявив в інтерв’ю російській газеті «Ізвестія» в п’ятницю, що дійсно мав помешкання в Празі, але купив його ще 2006 року, коли був не державним службовцем, а професором у Російській правовій академії.

За його словами, він купив цю квартиру, бо збирався викладати за запрошенням за кордоном, зокрема, і в Празі, маючи широкі наукові зв’язки в Європі, серед того і в празькому Карловому університеті.

Практика заснування іноземцями в Чехії задля придбання нерухомості фірм, які не вели ніякої діяльності, була поширена ще кілька років тому, коли, за тодішнім чеським законодавством, іноземці без права на постійне мешкання в цій країні не мали права купувати нерухомість на власне ім’я і робили це на ім’я створеної ними чеської фірми.

Матеріал підготувала Марія Щур і Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG