Доступність посилання

ТОП новини

«JAZZ Діліжанс» завітав у Черкаси


Черкаси – У Черкасах у п’ятницю розпочався ХІ відкритий джазовий фестиваль «JAZZ Діліжанс – 2012». Цього року подія збільшує масштаби: вперше за 11 років існування шанувальники джазу будуть насолоджуватися музикою упродовж двох днів. Окрім того, вперше у фестивалі візьмуть участь джазмени зі США. Під час заходу збиратимуть кошти для боротьби із поліомієлітом.

Черкащанка Людмила вже кілька років відвідує відкритий джазовий фестиваль. Дівчина каже, що для багатьох містян «JAZZ Діліжанс» – одна з головних культурних подій літа.

«Дуже класно, що цей фестиваль піднімає джазову культуру в нашому місті. Дуже різноманітні джазові колективи. Мені подобається, що тут виконують як класичний – традиційний джаз, так і нові молодіжні напрямки джазу. Шанувальники джазу в Черкасах є!» – запевняє Людмила.

Цікаво, що назву – «JAZZ Діліжанс» – захід отримав за аналогією до назви відомого місцевого фестивалю «Рок-візок». Як зауважує організатор заходу, джазмен Сергій Крашенінніков, відкритий (open-air) джазовий фестиваль популяризує цей напрям музики серед пересічних громадян.

«Я завжди переживаю, щоб були люди. Все таки джаз – це не комерційна музика, а елітарна. Вона орієнтована на невелику кількість тих, хто розуміє цю музику. Оскільки це вже ХІ фестиваль, у Черкасах вже насправді чимало шанувальників джазу. Але ж справа не в кількості, а в якості», – каже Сергій Крашенінніков.

Цього року у джазовому фестивалі візьмуть участь 10 колективів із України та з-за кордону. Піаніст, композитор, заслужений діяч мистецтв України Володимир Прихожай із Сум на «JAZZ Діліжансі» вже вчетверте. Щороку він приїздить із різною програмою та різним складом музикантів.

«Кожного року фестиваль на професійному рівні, щоразу краще і краще. Багато людей приходять, слухають. Якщо у нас гарний драйв, якщо ми гарно граємо, то публіці подобається. Немає значення, яка це музика: джаз або джаз-рок, чи поп-музика. Взагалі треба грати класно. І класичну музику і джазову», – зазначає Володимир Прихожай.

Також цього року вперше на черкаському фестивалі слухачів дивуватимуть джазові виконавці зі США. Власне, разом із українськими та російськими музикантами в суботу вони завершують другий фестивальний день.

«JAZZ Діліжанс» проти поліомієліту

Від заснування «JAZZ Діліжанс» підтримують черкаські Ротарі клуби. Цього року фестиваль має благодійну мету – залучити кошти для придбання вакцини від поліомієліту. Під час фестивалю усі охочі зможуть долучитися до всесвітньої благодійної ініціативи – «EndPolioNow» («Зупинимо Поліо Зараз»), організованої Rotary-International спільно з ВООЗ, UNICEF та фондом Біла та Мелінди Ґейтс. Власне, за 25 років існування цього проекту у світі вже на 99 відсотків вдалося зменшити кількість випадків поліомієліту, – стверджують організатори.

Як розповів Радіо Свобода президент «Ротарі клубу Черкаси» Євген Прилипко, щоб побороти залишок – 1 відсоток – нині відбувається всесвітня масштабна акція «This Close». Щоб долучитися до неї, каже він, потрібно зробити невеликий благодійний внесок у п’ять гривень.

«Поліовакцина коштує лише 60 центів. Ми підрахували, що це приблизно п’ять гривень. П’ять гривень – це одне життя. Це зовсім небагато, навіть для наших громадян. Порівняно з тим, що це може вберегти дитину від такої страшної хвороби, від каліцтва або навіть від смерті. Тому це зовсім небагато», – каже Євген Прилипко.

Як зауважують організатори «JAZZ Діліжанс», фестиваль і в майбутньому підтримуватиме різні благодійні проекти. А ті, хто любить джазову музику, можуть подивитись онлайн-трансляцію цьогорічного фестивалю на Всеукраїнському джазовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG