Доступність посилання

ТОП новини

В Україні святкують День хрещення Київської Русі-України


В Україні в суботу святкують День хрещення Київської Русі-України.

Українців привітали з цим святом Президент Віктор Янукович і Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Президент, зокрема, в своєму вітанні заявив: «Історична постать хрестителя Русі – святого рівноапостольного князя Володимира – є для нас зразком подвижництва і державної мудрості, а спільні витоки нашої духовної спадщини – підґрунтям та важливим чинником єдності народу».

Янукович також пообіцяв, що «ми й надалі будемо плекати джерело нашої віри, нашу тисячолітню християнську традицію».

Прем’єр, зі свого боку, заявив: «Історична доля нашого народу невіддільна від православної духовної традиції та християнських цінностей. Саме вони завжди виступали основою і символом життєвої стійкості наших предків».

За словами Азарова, «обереги православного духовного життя назавжди лягли в основу нашого цивілізаційного поступу, утверджуючи у суспільній свідомості і практиці ідеали добра і справедливості». «Вони спонукають нас до плідної праці, є надійною запорукою нашої національної і духовної єдності», – додав він.

Свято Дня хрещення Київської Русі-України, що не є державним, встановлене в 2008 році указом Президента символічно на 28 липня, день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира (15 липня за церковним юліянським календарем), який, за переказами, здійснив 988 року це хрещення.

2010 року схожий пам’ятний день, під назвою День хрещення Русі, встановили на 28 липня і в Росії, яка претендує на спадщину давньої київської держави.
XS
SM
MD
LG