Доступність посилання

ТОП новини

У Партії регіонів високі місця для перебіжчиків із БЮТу – експерт


Гості «Вашої Свободи»: Остап Кривдик, політолог; Денис Кирюхін, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології.


СЛУХАТИ / ДИВИТИСЬ

Ірина Штогрін: Учора Партія регіонів, об’єднана опозиція та комуністи провели свої перші партійні з’їзди. І ми дізналися, принаймні, хто конкретно увійде у виборчі списки.

Названі перші п’ятірки. А об’єднана опозиція і Партія регіонів оприлюднили увесь список, за яким можна побачити, яких людей вони виставляють як тих, хто змагатиметься за партійними списками і по мажоритарних округах за місце в українському парламенті.

Чи можемо ми зрозуміти, дивлячись на цих людей, яких презентували партії, чого вони справді хочуть і як вони намагатимуться отримати ці місця у парламенті?

Розпочнімо з Партії регіонів, яка зараз має більшість у парламенті. Принаймні, вони самі так стверджують. І ось учора на з’їзді старійшина Партії регіонів, пан Рибак, назвав цей список людей, які входять у першу п’ятірку цієї виборчої сили.

Володимир Рибак (переклад): Ми затвердили списки! Перше – Микола Янович Азаров. Повалій Таїсія Миколаївна, Тігіпко Сергій Леонідович, Клюєв Андрій Петрович, Єфремов Олександр Сергійович!

– Ось імена знайомі, а щодо когось, можливо, є і певна несподіванка. Скажіть, будь ласка, панове, чому все-таки Таїсія Повалій?
Денис Кирюхін
Денис Кирюхін

Денис Кирюхін: Я думаю, що тут до певної міри особливої несподіванки немає. У тому сенсі, що було зрозуміло, що буде якась така більш-менш відома фігура, і очікувалося, що це буде жінка.

Певна логіка тут є. Логіка? Якщо згадати попередні виборчі перегони, попередніх років, то там була така чітка логіка. Партія влади обов’язково висуває у свою прохідку частину якогось відомого артиста. Згадаймо, декілька артистів було в «НУ»: Руслана. А потім партія опозиції на перші списки висувала тоді правозахисника. А сьогодні Партія регіонів, зараз при владі, висуває до певної міри відомого артиста, а не правозахисника. А, зрештою, опозиція ставить у більш таку прохідну сторону юристів і тому подібне.

Це до певної міри логіка. Звичайно, зрештою, ніяких див тут не відбулося.

– Пане Кривдик, мені все ж не зрозуміло, чому, скажімо, не Раїса Богатирьова, чому не Ірина Акімова у першій п’ятірці? Пані Акімова шоста, якщо побачити список Партії регіонів. Як Ви думаєте?
Остап Кривдик
Остап Кривдик

Це данина шоу-політиці, коли з Королевською йде Шевченко, коли Кличко сам собі телезірка. Їм треба теж шоу-персону, якими ні Богатирьова, ні Акімова не є
Остап Кривдик: Я думаю, що, з одного боку, це данина шоу-політиці, коли з Королевською йде Шевченко, коли Кличко сам собі телезірка. І їм треба теж якусь шоу-персону, якими ні Раїса Богатирьова, ні Ірина Акімова не є.

З другого боку, це своєрідна, як на мене, данина тому процесу прийняттю рішень, які є в Партії регіонів. Він є кулуарний, він є закритий. І припускаю, що тут мала місце особиста симпатія Віктора Януковича до Таїсії Повалій, яка супроводжує його виборчі тури, мабуть, з десятиліття.

– Яку найбільшу несподіванку, якщо для більшості населення, мабуть, є Таїсія Повалій, то, скажімо, для тих людей, які професійно вивчають політику, у списку Партії регіонів Ви побачили для себе, пане Кирюхін?

Денис Кирюхін: Найбільшою несподіванкою є те, що, зрештою, ніяких особливих несподіванок не відбулося. Хоча були до певної міри очікування, були перестороги, були чутки, що будуть якісь суттєві зміни, але ніяких суттєвих змін не відбулося.

Але ж тут я не погодився б з колегою щодо того, що виключно Партія регіонів відрізняється тим, що формуються списки досить кулуарно. Так сьогоднішні скандали…

Остап Кривдик: Я не казав, що інші партії не формують їх кулуарно.

Денис Кирюхін: Ну, на цьому ми погодимося. Зрештою, у нас усі, на жаль, відомі партії формують свої списки за зачиненими дверима. Ми знаємо.

А щодо загалом списку, то тут ми бачимо співвідношення, у списку представлені усі, так би мовити, центри впливу, що зараз наявні у владі, центри впливу традиційні, що є у Партії регіонів. Це так звані «стародонецькі», це групи, пов’язані з «Сильною Україною» Тігіпка, який приєднався до Партії регіонів. Він теж широко представлений.

– Світлану Фабрикант Ви маєте на увазі, № 25?

Денис Кирюхін: І не лише її. А також представлені союзники по парламенту від Народної партії.

– От! Я хотіла запитати. Тому що, знаєте, на 39 позиції Юрій Мірошниченко, а на 17 – Володимир Олійник, це учасники усіх політичних ток-шоу, які відпрацьовували імідж Партії регіонів, які представляли і доносили позицію Президента і голови уряду. А ось на 16 позиції ми бачимо Ігоря Шарова, ми бачимо Олега Зарубінського, який стоїть перед Юрієм Мірошниченком.

Хіба це не є несподіванкою в нашій політичній системі?

Денис Кирюхін: Я не думаю. У даному випадку 39 чи 38 місце не має різниці, зважаючи на те, що це є загалом…

– Це для Вас із нами не має.

Денис Кирюхін: Ні. Це є прохідні місця. І це певна данина союзникам по парламенту.

І, зрештою, загалом уся ця структура списку, коли тут поєднані всі ці групи впливу, вони всі представлені, немає нікого такого, як на мою думку, при першому перегляді суттєвого перекосу, свідчить про те, що, зрештою, це було до певної міри компромісне рішення, тут зважувалися інтереси всіх груп.

Ну, от досить показово, що там писали, що Банкова «зарізала» певні фігури до списку. ЗМІ писало про Подашевську. Насправді це є неправдою, зважаючи на те, що та ж сама Подашевська користується довірою Банкової.

Але ідея того, що були представлені всі політичні гравці цієї політичної сили, то вона перемогла. І тут є певний компроміс, на мою думку.

– А де ж тоді Сергій Льовочкін, якщо представлені усі центри впливу?

Остап Кривдик: Я так собі думаю, що він залишається на тій позиції, на якій він залишається. Судячи з того, що його немає у самому списку, у п’ятірці чи в десятці.

Денис Кирюхін: Єдине, що можна було б ще додати. От маленька несподіванка – це (Ви нагадали про Льовочкіна) дві фігури з Адміністрації Президента. Це Герман та Акімова.

– Вони у списку в першій сотні.
Після виборів слід очікувати кадрових змін в Адміністрації Президента

Денис Кирюхін: Вони у списку в прохідній частині. То можна вважати, що після виборів слід очікувати певних змін кадрових в Адміністрації Президента.

Юрій Іванющенко у рейтингу депутатів покращив своє місце на 80 місць вперед. Повертається Нестор Шуфрич. Застережені високі місця для перебіжчиків з БЮТу типу Миколи Баграєва
Остап Кривдик: Тут, як на мене, є ще цікава річ. Юрій Іванющенко у рейтингу депутатів Партії регіонів покращив своє місце, якщо я не помиляюся, на 80, на 90 місць уперед. Зараз він 24-й, а у попередньому скликані він ішов 105, якщо я не помиляюся.

Повертається Нестор Шуфрич. Застережені досить високі місця для перебіжчиків з БЮТу типу Миколи Баграєва. Артем Щербань також опинився в прохідній зоні списку, скоріше всього, завдяки цьому скандалу, пов’язаному з Тимошенко.

І ще що цікаво? Олександр Волков на 64 місці. Йому так і не вдалося відвоювати в об’єднаній опозиції собі округ у Сумській області, де він уже працював з виборцем. І тепер він опинився тут. Отакі от цікаві речі, якщо подивитися.

– Мабуть, просто якось не зумів так себе повести, як, наприклад, Ельбрус Тедеєв, який 20 у списку.

Остап Кривдик: Ну, так.

– Ми маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Шановні гості, я от не дивуюся Повалій. Вона вже наспівалася, вирішила таким чином заробляти гроші. Але мене дивує Андрій Шевченко, що він пішов у політику до Королевської. Я розумію, що йому теж заплатили, але ж він міг, як футболіст, більше заробити. Чому йому піддаватися на таку провокацію і заробляти таким чином?

– Ось так.

Денис Кирюхін: Я не великий знавець футболу, але чув, принаймні, що Шевченко вже йде з активного спорту. А те, що трохи дивує, що він опинився саме у Королевської, то це є, дійсно, певною несподіванкою, зважаючи на те, що таке відоме прізвище, я думаю, прикрасило б будь-який список. Я думаю, що та ж сама Партія регіонів чи об’єднана опозиція, «Батьківщина» з відкритими обіймами зустрічала б таку фігуру, щоб поставити її у першу п’ятірку. І для нього було б однозначно забезпечене місце у парламенті.

А з Королевською, зрештою, це ще питання: чи пройде вона, чи не пройде? Є певні шанси. І тут треба віддати належне. Шевченко досить сміливо йде у ту політичну силу, яка є ще на грані, вона ще не стовідсотково попадає у парламент.

– Дуже хотілося б дізнатися думку самого Андрія Шевченка. От скористаюся ефіром я, як ведуча: ми його теж запрошуємо. Хотіла б зрозуміти, чому, власне, такий крок?

Але, можливо, Остап має своє пояснення?
Шоу-політика – це свідчення дефіциту демократії, виборець швидше реагує на яскраве прізвище і на шоу, аніж на зміст. А змісту українській політиці дуже бракує

Остап Кривдик: Я думаю, що шоу-політика – це насправді свідчення певного дефіциту демократії, свідчення того, що виборець швидше реагує на яскраве прізвище і на шоу, аніж на зміст. А змісту українській політиці дуже бракує. Тому я оцінюю це, скоріше, негативно.

Денис Кирюхін: Заперечуючи моєму співрозмовнику, зазначу, що якщо шоу-політика – це дефіцит демократії, то країна, де взагалі немає демократії, то є США, де постійно…

Остап Кривдик: Скажіть, будь ласка, скільки шоу-зірок є, скажімо, в Конгресі?

Денис Кирюхін: У Конгресі загалом політика будується, як елемент шоу. Там шоу-зірки – це самі політики, а не певні артисти чи представники спорту. Хоча б згадаймо Шварценегера.

– Дуже цікава теза.

Денис Кирюхін: ...який таке ж саме шоу.

Остап Кривдик: Можна і Рейгана згадати так само, як і селебреті.

Денис Кирюхін: Так-так.

– Ось учора в дуже такій, як на мене, демократичній манері, коли люди не сиділи у залі за звичною ще за радянських часів манерою, а ходили, спілкувалися по площі, об’єднана опозиція оголосила про те, що вона йде на вибори і назвала, зокрема, і тих, хто входить у перший список.

Олександр Турчинов: Тимошенко Юлію Володимирівну! Яценюка Арсена Петровича! Гриценка Анатолія Степановича! Кириленка В’ячеслава Анатолійовича, члена ради об’єднаної опозиції. Соболєва Сергія В’ячеславовича, члена ради об’єднаної опозиції. Тарасюка Бориса Івановича, члена ради об’єднаної опозиції.

– Це імена першої п’ятірки. І сам Олександр Турчинов так само туди входить.

Чи є тут якісь несподіванки, пане Кривдик?
Висока позиція Анатолія Гриценка є певною несподіванкою

Сюрпризи починаються після місця 28-29. Там появляються люди вже не надто відомі в активній політиці
Остап Кривдик: Я думаю, висока позиція Анатолія Гриценка є певною несподіванкою.

У цілому, якщо дивитися далі на структуру десятки, в десятці для мене сюрпризів немає. Одинадцятий номер є певною мірою сюрпризом – Микола Княжицький. Ніхто, мабуть, не очікував від нього, що він піде у політику.

Ну, і сюрпризи починаються після місця 28-29. Там появляються люди вже, скажімо так, не надто відомі в активній політиці. Наприклад, №34 списку – Денис Дзензерський. От цікаво, я спробував «погуглити», якраз перед ефіром пошукати цю людину. , оскільки зараз усе забите саме цим списком, тільки на сторінці 10 знайшлася інформація. Він є виконавчим директором компанії «Веста», котра випускає акумулятори. Відповідно, це чистий представник бізнесу, який до того в політиці активно себе, як на мене, не проявив.

– Чи не є поява таких людей, які досі не проявили себе у верхньому ешелоні політики, якраз і підтвердженням того наміру об’єднаної опозиції, що вони хочуть привести до парламенту, який має брак довіри, нових людей?

Остап Кривдик: Що мається на увазі під «новими людьми»? Нові люди – це не є невідомі люди. Людина, яка має стати народним депутатом, мусить мати за собою певний багаж суспільної діяльності. Все-таки народний депутат – це невипадкова людина з вулиці.

І, наприклад, №65 і №72 номери у списку об’єднаної опозиції Роман Стаднійчук і Олена Колганова – про них взагалі жодної інформації. А ці люди, як на мене, у прохідній зоні, і їх ніхто не знає.

– Це ризик для об’єднаної опозиції?
П’ятірку Партії регіонів я охарактеризував би як адміністративну, п’ятірку об’єднаної опозиції – політтехнологічною

Денис Кирюхін: Ну, для об’єднаної опозиції це буде ризиком уже після виборів. Тому що, можливо, будуть якісь несподіванки. І знову ж таки зауваження щодо «тушок».

А якщо звертатися до першої п’ятірки, то якщо б першу п’ятірку Партії регіонів я охарактеризував би, як певною мірою адміністративну, то тут перша п’ятірка, яка була представлена учора на з’їзді об’єднаної опозиції, я її назвав би політтехнологічною. Зважаючи на те, що це була свідома політтехнологія залучення до першої п’ятірки двох людей, що не можуть брати участь у виборах.

– Юрій Луценко та Юлія Тимошенко.
Це свідома технологія, щоб потім викреслили на рівні ЦВК, це демонстрація, що рішення суду щодо Тимошенко та переслідування Луценка не є легітимними

Денис Кирюхін: А, отже, це була свідома технологія для того, щоб потім викреслити на рівні ЦВК, і потім це була б демонстрація того, що не вважається (ну, з точки зору політтехнології, це вірний хід) опозицією такими, що є легітимними, рішення суду щодо Тимошенко та переслідування Луценка.

– Чи можемо ми сказати, що опозиція продемонструвала, що вона може об’єднуватися, якщо дивитися на сам список?
Тетяна Донець включена, яка не проявила себе у політиці, а не включений Доній, людина, яка в опозиції була надзвичайно активною. Мені дивна ця логіка!

Остап Кривдик: У цілому, скоріше так, аніж ні. І, як на мене, цей список є якіснішим, ніж той, що був у 2007 році. Я не думаю, що 50 перебіжчиків буде з цього списку. Втім, дивлячись по представниках бізнесу, від 5 до 10 осіб можна передбачити вже.

Зрештою, деякі речі у формуванні списку, на які звернув увагу, наприклад, журналіст «Української правди» Сергій Лещенко, №55 – Тетяна Донець. Чому включена вона, людина, яка, по суті, не проявила себе у політиці, а не включений Олесь Доній, людина, яка в опозиції була надзвичайно активною, яка постраждала за відстоювання? Який провів місяць у лікарні в тяжкому стані після того, як був побитий у залі Верховної Ради.

Мені дивна ця логіка!

– Можливо, у Вас, пане Денисе, є пояснення, чому так? Тому що про Олеся Донія дуже багато точиться розмов, але перед виборами він ще заявляв сам, що він не піде ні з ким на вибори.
Вплив Тимошенко на список опозиції зменшився. Надзвичайно великий вплив «Фронту змін»

Денис Кирюхін: Щодо Донія тут загалом зараз трошки невеличкий скандал.

Але загалом (я до цього ще повернуся), характеризуючи список опозиції, як на мене, він трошки цікавіший, ніж список партії влади, зважаючи на те, що там усе було більш-менш прогнозовано, а саме логіка співвідношення сил не змінилася, то тут є досить певні цікаві моменти.

Перший перегляд списку свідчить про те, що коли з ним ознайомиться Юлія Тимошенко, вона буде не дуже задоволена, зважаючи на те, що її особистий вплив на цей список, вплив на список опозиції значно зменшився порівняно з минулими виборами, коли вона, зрештою, сама визначала, всі кандидатури «Батьківщини» були на неї зорієнтовані.

Тут відчутний надзвичайно великий вплив «Фронту змін» і саме Яценюка. Я вважаю, що це його досить велика перемога всередині боротьби в опозиції.

Остап Кривдик: Особливо після №30 тут мало не кожен другий представляє саме його.
Яценюк готує собі платформу для 2015 року. Раніше Тимошенко була головна фігура опозиції, то сьогодні вона вже один з представників опозиції. Залишається брендом її ім’я. Буде тягнути за собою весь той паровозик з кандидатів

Денис Кирюхін: Так. Це надзвичайне посилення «Фронту змін». І я вважаю, що у такий спосіб Яценюк готує собі платформу для 2015 року.

Тут є присутня група впливу Мартиненка-Жванії, оцих у минулому «любих друзів». Люди присутні, вони безпосередньо є. Безпосередньо люди, орієнтовані на Турчинова, Кожем'якіна. І є люди з так званого «ближнього кола» Тимошенко. Але їх небагато.

І тому я вважаю, що якщо раніше Тимошенко була головна фігура опозиції, то сьогодні вона вже один з представників опозиції. І, судячи зі списку, вона не найбільш впливова. Але вона залишається найбільш впливовим брендом, політичним розкрученим брендом, саме тому її обличчя, її ім’я буде йти попереду всієї виборчої кампанії. Зрештою, воно буде тягнути за собою весь той паровозик з кандидатів.

А щодо персоналій, то ми бачили, що і вчора, і сьогодні розгортаються певні скандали щодо цього списку.

– Так. Є ображені. Зокрема Сергій Міщенко, який сказав, що ось я є непрохідний, тому ображений. Але це така чесна позиція, як на мене, відкрита.

Денис Кирюхін: Так. Відкрита позиція.

А щодо Донія. Я його знаю особисто як досить порядну людину. І він публічний політик. І чом у б йому, зрештою, не змагатися на окрузі? Якщо опозиція…

Остап Кривдик: Округ вимагає фінансових коштів. У Донія немає свого бізнесу.

Денис Кирюхін: Бізнесу немає, але тут з точки зору опозиції…

Остап Кривдик: Це мало реально.

Денис Кирюхін: Вона мала б знайти кошти, принаймні, для підтримки своїх мажоритарників. Але тема мажоритарників – це ще окремо.

– Опозиція показала і цей свій список. Він, правда, не до кінця заповнений…

У нас є повідомлення на нашій сторінці у мережі «Фейсбук». «№2 у списку Партії регіонів Таїсія Повалій разом з Ігорем Ліхутою, як повідомив адміністратор їхній, відправилися вже на відпочинок за межі рідної неньки…». Я так розумію, що є що відзначати на відпочинку.

Що ж ми повертаємося до списку КПУ. Як сказав лідер українських комуністів Петро Симоненко, «довірили очолити список мені». І далі назвав тих, хто йде у першій п’ятірці.

Петро Симоненко: Цибенко. Він очолює ветеранську організацію. Далі – Кілінкаров. Це перший секретар Луганського обласного комітету партії. Далі – Спиріна Ірина Дмитрівна, доктор медичних наук, професор. І Присяжнюк Олександр, перший секретар ЦК Комсомолу України.

– Це перемога комуністів, що їм вдалося Кілінкарова зробити не розкольником, а власне, тим, хто допомагає рухатися?

Денис Кирюхін: Я взагалі-то вважаю, що фігура Кілінкарова у першій п’ятірці, яку я охарактеризував б, як традиційну для комуністів до певної міри, взагалі у них список традиційний уже, то це є певний компроміс з Партією регіонів, мабуть, зважаючи на те, що Кілінкаров є досить впливовою людиною у себе в регіоні, і він мав певні шанси піти по мажоритарці і отримати мандат.

І те, що його включили до першої п’ятірки, я думаю, це результати і цих... Він звільнив округ для когось, іншого представника, наприклад, Партії регіонів. Принаймні, він там досить сильний, впливовий гравець.

Тут показова одна тенденція. Комуністи оновлюються, вони свідомо орієнтуються вже більше з електорату пенсійного віку на молодший електорат, тому включають молоді обличчя. І, зрештою, динаміка виборчої кампанії, яку вже де-факто розгорнула Компартія, свідчить про те, що вони загалом трошки змінюють свій імідж. Поки це їм вдається.

– Але чи не є це ризиком для комуністів – взяти Кілінкарова на таку позицію? Оскільки він все-таки є людиною, яка озвучує надзвичайно радикальні тези, які, в принципі, можуть бути причиною того, що частина виборців якраз перейде до тих, хто є більш лояльним щодо України.

Денис Кирюхін: Ні. Я не вважаю, що це якісь певні ризики. Компартія – досить організована політсила. І ми знаємо, що коли буде виборча кампанія, там усі тези будуть у межах цієї виборчої технології співголосні. І ніяких таких сюрпризів, принаймні я, не очікую.

– Те, що всі свої списки комуністи не оприлюднили, не порушивши свою стару традицію, чи не означає це, що все ж вони програють вже на початку виборчої кампанії? Оскільки і Партія регіонів, і об’єднана опозиція показали усіх.

Остап Кривдик: Комуністи завжди були достатньо закритою силою. І голосували за них не тому, що вони – список, а тому, що вони бренд.

Денис Кирюхін: Так.
Виборцеві КПУ байдуже, хто там поза п’ятіркою. Він має стару ностальгію, вичищений часом образ СРСР. Все. Це те, за що він голосує

Остап Кривдик: І насправді, я думаю, виборцеві КПУ байдуже, хто там поза п’ятіркою. Він має стару ностальгію, вичищений часом образ СРСР. Все. Це те, за що він голосує.

– Петро Симоненко назвав, що також ось тут буде і Адам Мартинюк. І тим самим підтримав традицію, яка є.

Панове, ваші очікування від початку виборчої кампанії виправдалися?

Денис Кирюхін: Так. Зрештою, ті ж самі там само. Я б так сказав.

Остап Кривдик: Я не очікував, що у списку об’єднаної опозиції на прохідних місцях будуть, принаймні, кілька найактивніших опозиціонерів. Їх все-таки включили. Як Андрія Парубія, Лесю Оробець. Тому це трошки більше.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG