Доступність посилання

ТОП новини

У Варшаві протестують проти концерту Мадонни


Напис на плакаті: «Вирішуй сам з ким зустрінешся 1 серпня»
Напис на плакаті: «Вирішуй сам з ким зустрінешся 1 серпня»
Варшава – У Польщі вирують пристрасті навколо запланованого на 1 серпня у Варшаві концерту американської поп-зірки Мадонни (Луїзи-Вероніки Чікконе). Консервативні середовища, які вважають Мадонну ворогом християнства, закликають поляків до бойкоту концерту. Вони нагадують, що 1 серпня – це день, коли розпочалося антинацистське Варшавське повстання. Мовляв, негоже у такі роковини проводити концерт Мадонни. Щоб трохи зменшити напруження, влада Варшави запропонувала несподіваний компроміс.

«Не йду на концерт Мадонни» – плакати з таким написом поширюють польські організації, які закликають бойкотувати виступ американки у Варшаві. У програмі світового турне Мадонни концерт у Варшаві, запланований на 1 серпня, тобто за три дні перед її виступом у Києві.

Концерт має відбутися на Національному стадіоні, де нещодавно проходили матчі Євро-2012. Чим ближче до цього концерту, тим сильніше лунають голоси тих, які не хочуть, щоб відома своїми сценічними провокаціями Мадонна співала у столиці Польщі.

Понад 40 тисяч поляків вимагають відмінити виступ

Консервативні польські організації, а також деякі праві політики твердять, що виступ поп-зірки 1 серпня – це дуже погана ідея. Для поляків ця дата свята, говорять вони, адже саме 1 серпня 1944 року у Варшаві розпочалося повстання проти нацистів. Придушуючи це повстання, гітлерівці зруйнували місто і вбили десятки тисяч людей.

Зважаючи на цю обставину, низка польських організацій звернулася до влади Варшави, організаторів концерту, а також дирекції Національного стадіону з проханням відмінити концерт.

Молодіжна католицька організація «Хрестовий похід молоді» зібрала 43 тисячі підписів під відповідним зверненням. Перше серпня – це дата початку Варшавського повстання, наголошує Збіґнєв Дзядош, один із організаторів молодіжної акції протесту.

«Ми не знаємо, – говорить він, – чи цю дату вибрали навмисне, та ми вважаємо що таких украй неморальних зібрань, а концерти Мадонни треба назвати вкрай не моральними, не повинно бути в день, коли молоді люди замість того, щоб ходити на концерти, рятували країну від нацистів».

Збіґнєв Дзядош нагадав, що Мадонна не вперше приїжджає до Польщі з концертом, організованим у святі для поляків дні. Скажімо, в 2009-му вона співала у Варшаві 15 серпня – на католицьке свято Успіння Богородиці, коли Польща відзначає історичну перемогу над більшовиками в 1920 році (так зване чудо над Віслою).
Повисівши на хресті вона може роздягнутися до білизни й робити різні неморальні речі
Збіґнєв Дзядош

Дзядош пояснює, що саме обурює польських католиків у виступах Мадонни. «Передусім, – каже громадський діяч, – йдеться про блюзнірський стиль її відеокліпів і концертів. Вона під час концертів може зависнути на хресті. Повисівши на хресті, вона може роздягнутися до білизни й робити різні неморальні речі. Нас, католиків, це ображає, тому ми протестуємо». Дзядош говорить, що акція протесту буде успішною навіть, якщо не вдасться відмінити концерт Мадонни у Варшаві. За його словами, польським католикам важливо показати, що вони не хочуть таких концертів ані тепер, ані в майбутньому.

Американка подивиться кінохроніку часів війни?

Зважаючи на великі емоції навколо концерту Мадонни, міська влада Варшави запропонували розпочати її виступ зі своєрідного вшанування пам’яті загиблих учасників Варшавського повстання. За задумом чиновників, концерт розпочинатиметься із 3-хвилинної кінохроніки часів повстання. Можливо, кажуть вони, кінохроніку подивиться й Мадонна.

Утім, такий компроміс не задовольнив організаторів протестів. Вони закликають молодь замість концерту піти на варшавські кладовища й засвітити свічки на могилах загиблих повстанців. Депутат польського парламенту Артур Ґурський твердить, що згода влади на концерт Мадонни 1 серпня – це вияв великої нетактовності. Він застеріг, що варто сподіватися протестів громадськості.

Екзорцисти молитимуться, щоб знеструмило стадіон?

Своє слово щодо концерту сказало й польське духовенство. Минулої неділі у костелах Варшави читали звернення архієпископа Генриха Гозера, в якому є натяк на гріх блюзнірства на концертах Мадонни. Архієпископ закликав християн до посиленої молитви 1 серпня. У відповідь на цей заклик, молоді католики з Варшави оголосили про молитовні чування в костелі, що неподалік Національного стадіону. Ця молитва триватиме саме під час концерту Мадонни.

Досить різко про виступ співачки у Варшаві висловилися священики-екзорцисти, тобто ті, які моляться за звільнення людей від злих духів. Троє екзорцистів оприлюднили відкритого листа до християн, в якому проаналізували відеозаписи виступів американки з точки зору церкви. За їхніми висновками, концертна програма, з якою Мадонна саме подорожує світом (MDNA Tour), – це «антиєвангелізація світу». У зверненні священики написали, що співачка пародіює християнську літургію.
Ми не шукаємо всюди й у всьому злого духа, проте цей концерт – це потужна порція отрути

У листі сказано: «Ми не шукаємо всюди й у всьому злого духа, проте цей концерт – це потужна порція отрути, яка вдаряє у підсвідомість з допомогою частоти, прихованого символізму й образів. Маємо до діла з безчещенням християнства. Це антилітургія».

Екзорцисти закликали віруючих молитися за те, щоб концерт не відбувся, «а якщо він розпочнеться, то щоб Господь Бог його перервав, наприклад, може трапитися перебій у постачанні електроенергії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG