Доступність посилання

ТОП новини

Компенсацію за рішенням суду у Страсбурзі українець використає на своє лікування


Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити компенсацію в розмірі 154 тисяч євро жителю міста Городенка на Івано-Франківщині Богдану Савицькому.

Після побиття 14 років тому правоохоронцями з райвідділу міліції, чоловік став інвалідом першої групи.

Допомогу Богданові Савицькому надавав правозахисник Роман Котик, який упродовж останніх восьми років звертався в різні інстанції – від Генеральної прокуратури до уповноваженого Верховної ради з прав людини і до Європейського суду. Звернення до Страсбурга надіслали ще в 2005 році.

Попри те, що правоохоронці не визнають своєї вини і заперечують факт побиття, рішення Європейського суду з прав людини ухвалене на користь прикарпатця.

Суму компенсації, яку має отримати Богдан Савицький, називають безпрецедентною: 154 тисячі євро. Ці кошти, як повідомив Савицький сьогодні на прес-конференції в Івано-Франківську, він планує використати на лікування.

Чоловік зізнався, що за 14 років не втрачав надії, що зможе «щось повернути у своєму здоров’ї, щоб хоча б не було болей, щоб міг спокійно спати, а то стільки років все болить, і пече, і крутить».

Дружина Тетяна Савицька додала, що раніше при мізерній інвалідській пенсії всі гроші йшли на ліки, а тепер сподіваються на ці кошти спробувати прооперувати чоловіка закордоном.

Голова організації «Станіславська правозахисна група» Андрій Мелетин вважає, що справедливіше було б, якби ці кошти виплачувала не держава Україна, а стягнути їх з правоохоронців і суддів, з вини яких постраждав Богдан Савицький.

За словами голови правління громадського благодійного фонду «Право і демократія» Андрія Бурого, рішення Європейського суду з прав людини є унікальним не лише через найбільшу суму компенсації. «За своєю юридичною природою воно стає прецедентною практикою, і є обов’язковим для застосування на території України судами, якщо будуть схожі справи», – розповів він Радіо Свобода.

На оскарження цього рішення Європейського суду з прав людини Україна має три місяці.
XS
SM
MD
LG