Доступність посилання

ТОП новини

До рекордної спеки призводять кліматичні зміни


Вперше науковці стверджують, що рекордно затяжна посуха та інші природні катаклізми безпосередньо пов’язані з кліматичними змінами.

У багатьох районах США тримається рекордна спека, найбільше страждає південна частина країни. Зокрема штат Техас страждає від посухи ще із січня минулого року. Посуха була спричинена природнім явищем Ла-Нінья – зниженням температури поверхневих вод Тихого океану, що принесло теплішу та сухішу погоду на півдні США. Кліматолог Джеймс Бредбурі каже, що ситуацію значно погіршує зміна клімату на планеті.

«На мою думку, сьогоднішні високі температури, хвилі спеки та в результаті посуха, пов’язані з потеплінням на планеті», – сказав Джеймс Бредбурі.

Зв’язок між глобальним потеплінням та окремими природними катаклізмами, як то посуха в Техасі, є предметом дослідницької роботи Пітера Скотта – голови відділу моніторингу Центру Гедлі – наукового інституту, який надає консультації уряду Великобританії.

Ми знайшли конкретні докази, що спека в Техасі та рекордно високі температури, які ми мали у Великобританії у 2011 році, є наслідком діяльності людини
Пітер Скотт
«Ми знайшли конкретні докази, що спека в Техасі та рекордно високі температури, які ми мали у Великобританії у 2011 році, є наслідком діяльності людини», – говорить Пітер Скотт.

Згідно з дослідженням, у результаті збільшення шкідливих викидів в атмосфері у 2011 році вірогідність посухи у Техасі була у 20 разів більша, ніж у шістдесятих роках. Вірогідність спеки минулого листопада у Великобританії була у 62 рази вищою, ніж півстоліття тому. Хоча не всі природні катаклізми можна пов’язати безпосередньо зі змінами клімату на планеті, додають науковці, в умовах глобального потепління вони стають більш вірогідними.

«Візьмемо, наприклад, Ла-Нінью в Техасі, яке завжди спричиняє підвищення температури на узбережних територіях. Втім, минулого року регіон був ще більш уразливий до катаклізмів через загальну ситуацію з кліматом», – каже Пітер Скотт.

Посуха продовжує виснажувати і інші регіони країни, спричиняючи лісові пожежі та знищуючи врожаї у третині господарств країни. Американські аграрії попереджають, що у наступні місяці ситуація може погіршитись. Скотт каже, що результати нових досліджень повинні підштовхнути людство до конкретних кроків зменшення викидів в атмосферу.

«Я сподіваюсь, що люди почнуть розуміти ризики, які представляють кліматичні зміни у майбутньому і усвідомлять, що наслідки цих змін ми бачимо вже сьогодні», – зазначив Пітер Скотт.

Науковець сподівається, що подібні дослідження стануть щорічною практикою, метою якої стане вивчення зв’язку між глобальним потеплінням та конкретними природними катаклізмами.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG