Доступність посилання

ТОП новини

Митці та громадські діячі допомагають політикам лишитися у політиці?


Київ – Більшість українських політиків дискредитували себе перед суспільством, чим звели ефективність власного авторитету та популярність своїх партій нанівець. На цьому наголошують представники мистецтва й громадські діячі, які пропонують свій виборчий список, немовби вільний від політиків. Втім, експерти вважають, що ініціатива митців якраз і має на меті дозволити деяким політикам зберегти свої місця.

В українському політикумі все менше моралі й відповідальності і все більше кон’юнктури та «жовтизни». На цьому наголошують учасники Української платформи «Собор». За їхніми словами, половина українців наразі зневірилася у політикумі і не хоче брати участь у парламентських виборах. А це, на думку активістів, загрожує фальсифікацією результатів.

Тож віднині партія складатиметься лише з українських митців та громадських діячів, зауважує її голова Павло Жебрівський.
Ми звернулися до інтелектуалів, моральних авторитетів із проханням самим створити виборчий список
Павло Жебрівський

«Ми звернулися до інтелектуалів, моральних авторитетів із проханням самим створити виборчий список, для того, щоб суспільство дало оцінку, чи довіряє своїм представникам, своїм лідерам і чи готове до перезавантаження, альтернативи. Діючі політики в список не йдуть. Вони мають пройти люстрацію виборцем на мажоритарних округах», – зауважив Павло Жебрівський.

Карпу записали в політику без її відома

Головною проблемою сучасної української політики, на думку одного із учасників ініціативи, письменника і видавця Віталія Капранова, є небажання можновладців виконувати свої посадові обов’язки. Тому наголошує, що культурні діячі повинні змінити ставлення українців до виборів і обов’язків політиків.
Гарантом нашої поведінки буде не тільки наша присяга і наше слово: сьогодні словам не вірять. Ми створюємо наглядову раду
Віталій Капранов

«У нас є мета спробувати якісно змінити підхід українців до політики. Гарантом нашої поведінки буде не тільки наша присяга і наше слово: сьогодні словам не вірять. Ми створюємо при нашому списку наглядову раду. Ми пропонуємо руху «Чесно» увійти до наглядової ради. Хай вони нас критикують. Ми згодні прийняти їхнє рішення, якщо очевидно буде, що ми робимо щось не те», – наголосив письменник.

Водночас Віталій Капранов визнає: якщо станом на 15 жовтня за соціологічними опитуваннями партія не набиратиме прохідні 5 відсотків, то від участі у виборах вони відмовляться, щоб не відбирати чужі голоси.

До виборчих списків Української платформи «Собор», окрім письменників-братів Капранових, мають потрапити поет і дипломат Рауль Чілачава, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко, кобзар Тарас Компаніченко, історик і політолог Олександр Палій.

Співачка і письменниця Ірена Карпа на своїй сторінці у мережі Фейсбук заперечила свою причетність до цієї партії.

Проблем із виборцями не буде – політолог

З’їзд, який затверджуватиме список, запланований на суботу. Керівництво партії має намір балотуватися за мажоритарними округами.

Цю тактику президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов вважає продуманою, адже лише так керівництво партії має шанс залишитися у політиці.

«І Капранови, і Огризко вірять, що їх виберуть. У щирості їхніх позиції я не сумніваюсь. Натомість у Павла Жебрівського і Анатолія Матвієнка є абсолютно реальні шанси отримати перемогу у їхніх мажоритарних округах. Керівництво цієї партії усвідомлює, що навряд чи з цією партією є можливість пройти за партійними списками», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Ігор Жданов.

За прогнозами експерта, на майбутніх виборах Українська платформа «Собор» зможе набрати не більше одного відсотка голосів.

Автори нового проекту не назвали авторів опитування про масове небажання українців іти виборчі дільниці. Ігор Жданов з цього приводу зауважив: за часи незалежності участь у парламентських виборах зазвичай бере від 62 до 68 відсотків громадян і навряд чи це зміниться. За оцінкою, восени на виборчих дільницях варто очікувати майже три чверті українців, що мають право голосувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG