Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен Валерія Лутковська: 100 днів на посаді


Київ – 100 днів на посаді перебуває новий уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. У четвер омбудсмен разом зі своїми представниками підбивали підсумки тримісячної діяльності. Найголовнішим своїм рішенням вони вважають створення Консультативної ради та нову структуру Секретаріату омбудсмена. Експерти також схвально оцінюють результати стоденної роботи Уповноваженого і зауважують, що Валерії Лутковській вдалося за такий короткий термін те, що не вдалось її попередниці Ніні Карпачовій – систематизувати діяльність офісу та виробити чітку стратегію. Але в Обєднаній опозиції зазначають, що Валерія Лутковська захищає передовсім чинну владу.

Цілковита аполітичність, співпраця з громадянськими організаціями та захист прав людини – саме так виглядають пріоритети уповноваженого Валерії Лутковської. Вона розповідає, що за час перебування на посаді їй вдалося досягти дуже важливого результату: налагодити діалог із громадянським суспільством. А сприяло цьому створення Консультативної ради, каже омбудсмен. Водночас, Лутковська зауважила, що хоче, щоб у парламенті дослухалися до думки уповноваженого, особливо, коли йдеться про законодавчі ініціативи, які торкаються прав людини.
Я б хотіла, щоб Парламент потихеньку звикав до того, що уповноважений може висловити свою позицію щодо тієї чи іншої законодавчої ініціативи
Валерія Лутковська

«Я б хотіла, щоб Парламент потихеньку звикав до того, що уповноважений може висловити свою позицію щодо тієї чи іншої законодавчої ініціативи, тому що, мені здається, що це покращить законодавство у сфері захисту прав людини. Без цього ми можемо отримати закон, який буде порушувати права людини. Щоб запобігти цьому, я б хотіла працювати і в цьому напрямку також», – каже Лутковська.

Правозахисники дали позитивну оцінку діяльності нового омбудсмена

Позитивні зміни у функціонуванні офісу уповноваженого з прав людини відзначають і правозахисники. Так, зокрема, вони відзначають системність, чітку стратегію й прозорість діяльності нового омбудсмена. А саме цього, за словами голови експертної групи з питань моніторингу діяльності омбудсмена Харківської правозахисної групи Людмили Коваль, не вистачало попередньому уповноваженому.
Співпраця з представниками громадянського суспільства не була порожньою декларацією – було прийнято 790 осіб
Людмила Коваль

«Ми відчули суттєву різницю в ситуації, яка складається зараз, – каже вона. – Політика прозорості й відкритості виявилась реалізованою новим уповноваженим. Співпраця з представниками громадянського суспільства не була порожньою декларацією – було прийнято 790 осіб. Сама Уповноважена запровадила інноваційну дію – особистий прийом громадян».

Лутковській не місце на посаді уповноваженого – опозиція

Однак опозиція продовжує наполягати на тому, що Валерії Лутковській не місце на посаді уповноваженого з прав людини, оскільки в неї немає досвіду роботи правозахисником, більше того б'ютівці стверджують, що їх підтримує Європа.
Рішення про те, що вона не може відповідати цій посаді, підтримане Європою, і воно лишається актуальним
Віктор Таран

«Пані Лутковська не має досвіду правозахисної діяльності. Вона не може перебувати у кріслі уповноваженого. Була сесія ОБСЄ, і там уся Європа вказала на те, що говорила опозиція, про що говорив наш комітет з прав людини. Рішення про те, що вона не може відповідати цій посаді, підтримане Європою, і воно лишається актуальним», – зазначає перший заступник голови парламентського Комітету з прав людини, б'ютівець Віктор Таран.

Він також зауважив, що ні за яких умов не звернеться по допомогу до Лутковської, так само, як і всі члени його партії, включно з ув’язненою Юлією Тимошенко.
Тимошенко від самого початку говорила, що це людина команди Януковича і її обирають для того, щоб вона відбілювала на всіх європейських перехрестях межигірського диктатора
Віктор Таран

«Я знаю, що Юлія Володимирівна Тимошенко ніколи в житті не буде звертатися до Лутковської, бо від самого початку вона говорила, що це є людина команди Януковича і її обирають на цю посаду лише для того, щоб вона відбілювала на всіх європейських перехрестях межигірського диктатора. Ніколи, в якому б стані не була Юлія Тимошенко або наші члени фракції, ми до неї не звернулися б», – наголошує Віктор Таран.

Сама ж омбудсмен Валерія Лутковська заявила у четвер, що не отримувала від Юлії Тимошенко ніяких скарг щодо ймовірного порушення її прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG