Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові торговці протестують під стінами мерії


У Харкові підприємці Центрального ринку пікетували будівлю мерії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Харкові підприємці Центрального ринку пікетували будівлю мерії

Підприємці та реалізатори харківського центрального ринку обурені прагненням свого керівництва провести реконструкцію торгових місць за рахунок продавців. Йдеться про десятки, а то й сотні тисяч гривень з кожного. Керівництво Благовіщенського ринку, а це ще одна назва торгової установи, обіцяє за ці гроші замінити каналізацію, відремонтувати дороги та освітлення і встановити нові пожежобезпечні контейнери. Дирекція ринку заявляє, що серйозної реконструкції тут не було з 1950-х років. Підприємці зі своїм керівництвом сперечаються не лише в директорському кабінеті, а й на пікетах. У четвер один із них відбувся під стінами муніципалітету.

Підприємці та реалізатори центрального ринку замість краму в руках тримали під стінами мерії плакати з гаслами: «Ми не залишимо свої торгові місця». На плакатах – прізвища керівників центрального ринку та міста, котрі причетні до реконструкції ринку, як запевняють підприємці, з їхньої кишені.

«Ми не проти реконструкції ринку, але ремонтувати його мають за кошти підприємства. А ми маємо у них орендувати торгові місця. Ви приходите в квартиру, дивитеся умови і сплачуєте за оренду. Ви ж не сплачуєте окремо за квартиру і за оренду?» – обурюється продавець техніки Марина.

Вона 15 років у орендованому великому контейнері продає побутову техніку. Тепер її та решту підприємців центрального ринку змушують сплатити від 45 тисяч гривень і до 160 тисяч, залежно від місця розташування контейнеру та його розміру.

За планами дирекції центрального ринку, в першу чергу, кошти підприємців вкладатимуть у ремонтні роботи на вулиці Енгельса, а потім на так званому привозі.

За словами директора Благовіщенського ринку Юрія Медведєва, бажаючих навести лад на торговельних площах набагато більше, ніж протестуючих.

«На вулиці Енгельса стоїть 80 контейнерів, – каже він. – Усі 80 контейнерів проплачені. І перші 18 осіб уже починають туди переїжджати. А щодо незадоволених із торговельного майданчика «Привоз» – триває переговорний процес, і доки він триватиме, ні кого з них чіпати не будемо».

Насильно нікого не змушуватимуть платити – директор

Юрій Медведєв запевняє, що насильно нікого не змушують сплачувати за реконструкцію ринку. Підприємцям, які не мають можливості сплачувати по 50-100 тисяч гривень, пропонуються кредити, розстрочка до 15 місяців, суборенда та інші форми співпраці. Якщо не вдається домовитися про внесок підприємця у реконструкцію, то бізнесменам ринку пропонують перенести намети на інше місце.

Самі торговці кажуть: непокірних можуть виселити на місця, де зовсім невигідно працювати. Бізнесмени центрального ринку розповідають, що їм не дозволяють купляти контейнери напряму у виробника без посередників, вони переконані, що справжня вартість торгового намету в рази дешевша, ніж пропонує керівництво ринку.

Саме керівництво ці звинувачення відкидає і зауважує, що тепер усі контейнери будуть однакові за дизайном, із пожежобезпечних матеріалів – покупцям і продавцям буде комфортно і красиво. А щодо пікетуючих, Юрій Медведєв зауважив, що це підприємців використовують політики під час передвиборчої кампанії.

На пікеті в четвер були прапори партії «Батьківщини» та ВО «Свободи».

Голова харківської «Свободи», кандидат у народні депутати Ігор Швайка пояснив: «Для політичної діяльності будь-який вихід представника партії на вулицю – це є піар, тому що піар – це зв’язок із громадськістю, зв’язок із виборцем, і донесення своїх позицій. І зараз ми пропонуємо як юридичні, так і політичні механізми виходу ринку з цієї ситуації».

Директор центрального ринку Харкова Юрій Медведєв зі свого боку зауважив, що політики підприємцям уже наобіцяли багато, але користі від цього поки що немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG