Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині вбиті прийомними батьками діти за документами «отримували» щеплення


У селищі Сімейкіно Краснодонського району Луганської області двоє дівчаток, вбиті прийомними батьками у 2010 і 2011 роках, за документами у травні цього року були «провакциновані». Про це Радіо Свобода повідомила керівник Управління забезпечення діяльності уповноваженого Президента України з прав дитини Людмила Волинець.

«У дітей, які були вбиті, у картках є позначка, що 28 травня цього року їх вакцинували. Це питання, на яке має бути відповідь. Можливо, подекуди медики, педагоги, соціальні служби, зважаючи на те, що дітей у сім’ї багато, навіть не вважали за потрібне заглянути дитині в очі і запитати, як тебе звати і хто ти є», – розповіла вона.

За словами Людмили Волинець, нині є питання і до судді, яка свого часу ухвалила рішення про усиновлення цих дітей. Водночас, як зазначила Волинець, прийомні батьки, яких нині підозрюють в убивстві, «усиновлювали так само, як і багато інших, і подали безліч документів, зокрема й довідку від психіатра».

Як зазначила Людмила Волинець, згідно з українським законодавством, контроль за дітьми у сім’ях усиновлювачів повинен перші 3 роки здійснюватися раз на рік, потім – раз на 3 роки.

Наприкінці липня на Луганщині чоловік і жінка викрали трирічну дівчинку і відвезли на мотоциклі в невідомому напрямі. Вже наступного дня її знайшли живою у будинку у викрадачів.

1 серпня з’ясувалося, що жінка, яка викрала дівчинку, – місцева мати-героїня – раніше вбила двох усиновлених дітей – дівчаток 3 і 4 років. За інформацією прокуратури Луганської області, першу дитину вбили у грудні 2010 року, другу – в лютому 2011 року. Всього у сім’ї було 7 дітей.

Чоловіка і жінку затримано, щодо них порушено кримінальну справу.

Про нагляд за усиновленими та взятими під опіку дітьми слухайте більше у понеділок у прямому ефірі Радіо Свобода о 12.05 на 105 ФМ.
XS
SM
MD
LG