Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь-Швеція: десант ведмедиків переріс у дипломатичну війну


Мінськ – МЗС Білорусі відмовив у продовженні акредитації послу Швеції в Мінську Стефану Еріксону. Фактично Еріксона вислали з Білорусі. У відповідь МЗС Швеції висилає двох білоруських дипломатів. Дипломатична війна між Мінськом та Стокгольмом спалахнула після скандалу з «десантом плюшевих ведмедиків», яких скинули на Білорусь два громадянина Швеції у легкомоторному літаку 4 липня.

Речник МЗС Білорусі Андрій Савіних заявив, що формально не було висилки посла Швеції, просто йому не подовжили термін акредитації, бо Стефан Еріксон працював у Мінську близько 7 років. «І за цей час вся його діяльність була спрямована не на зміцнення білорусько-шведських відносин, а на їх руйнування», – сказав Савіних.

Тобто МЗС Білорусі визнав, що вважає шведського посла небажаним на своїй території. Щодо 7 років перебування Еріксона в Мінську, то це правда, але не вся, тому що як посол він тут був менше ніж 4 роки, а до цього він працював у мінському відділенні шведського посольства в Москві. Еріксон фактично створив шведське посольство у Білорусі та очолив його восени 2008 року.

Стефан Еріксон дуже популярна в Мінську людина, це єдиний посол, який вільно і без акценту говорить білоруською мовою, він дуже багато зробив для поширення культурних взаємин між двома країнами, сам перекладав на шведську білоруську літературу, зокрема твори Василя Бикова, особисто підтримував письменників, музикантів, яких білоруська влада вважає нелояльними, виступав за дотримання прав людини в Білорусі, сам ходив спостерігачем на кримінальні процеси проти лідерів білоруської опозиції.

МЗС Швеції: Лукашенко вислав посла за його підтримку прав людини

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт назвав це рішення Мінська «злочином проти норм відносин між державами» та заявив, що Стокгольм вишле у відповідь двох білоруських дипломатів і відмовиться прийняти нового посла Білорусі. Карл Більдт висловив переконання, що «режим Лукашенко вислав посла Швеції за його підтримку прав людини».

Спостерігачі не виключають, що не тільки Швеція, але й увесь ЄС виступить із протестом, і можливе повторення дипломатичної війни початку цього року, коли після видворення з Білорусі посла Польщі та представника Єврокомісії країну залишили всі посли країн ЄС.

У всьому винні ведмедики?

Щодо причини цього загострення взаємин Білорусі та Швеції, то у спостерігачів загальне переконання: на це вплинув так званий «десант» плюшевих ведмедиків із гаслами на підтримку свободи слова, яких скинули на білоруську територію з легкомоторного літака два громадяни Швеції, які непомітно перетнули білоруський кордон, долетіли до Мінська та повернулися назад.

Білоруська влада спершу всіляко замовчували цю зухвалу акцію шведів, а потім президент Лукашенко звільнив командувачів Державного прикордонного комітету та військ протиповітряної оборони. У четвер, призначаючи нового командувача прикордонного комітету, Лукашенко наказав застосовувати зброю у подібних ситуаціях. Поки до зброї не дійшло, а ось дипломатичну війну зі Швецією Лукашенко вирішив розпочати.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG