Доступність посилання

ТОП новини

У Криму судили активістів кампанії «Помста за розкол України»


Рекламні щити опозиції з гаслами і Партії регіонів – із символікою і назвою партії, Сімферополь
Рекламні щити опозиції з гаслами і Партії регіонів – із символікою і назвою партії, Сімферополь
Сімферополь – У Сімферополі і Севастополі пройшли суди над активістами громадської кампанії «Помста за розкол України». В обох містах їх визнали винними у поширенні незаконної виборчої агітації. У неділю в Сімферополі, а в п’ятницю в Севастополі громадських активістів затримували правоохоронці і вони по кілька годин провели у районних відділеннях міліції. Разом з тим, вони не збираються припиняти акції проти кандидатів у депутати і політичних сил, які проголосували за закон «Про засади державної мовної політики».

У неділю 5 серпня працівники міліції затримали у центрі Сімферополя активістів громадської кампанії «Помста за розкол України» Катерину Чепуру та Юрія Шивала. Ті поширювати листівки з поясненнями, чому не можна голосувати за Партію регіонів та її висуванця у мажоритарному виборчому окрузі №1 Віталіну Дзоз. Правда, правоохоронці підійшли до громадських активістів уже тоді, як вони спускалися у підземний перехід.

Погрозами застосувати силу, міліціонери спершу доправили затриманих до найближчого опорного пункту міліції, а потім – у Центральний райвідділ, де склали протокол про адміністративне правопорушення. Зокрема, їм інкриміновано поширення агітаційних передвиборчих матеріалів без вихідних даних.
Активісти «Помсти» Катерина Чепура та Юрій Шивала, Сімферополь
Активісти «Помсти» Катерина Чепура та Юрій Шивала, Сімферополь

За словами Катерини Чепури, правоохоронці намагалися вилучити листівки, на яких усе ж були вказані телефони організаторів акції, однак активісти їх не віддали.

У міліції повідомили, що обох не затримували, а лише запросили до райвідділу для бесіди.

А раніше, 3 серпня, у Севастополі за поширення листівок проти висуванця Партії регіонів Вадима Колісніченка були затримані правоохоронцями 5 активістів цього ж руху. Усіх місцевий суд визнав винними й оштрафував на 51 гривню кожного. В Сімферополі вирок був такий самий.

Катерина Чепура каже, що вона та її однодумці оскаржуватимуть судові рішення.

«Ми не збираємося припиняти боротьбу, ми продовжуватимемо нашу помсту. Зараз це приблизно вже 30-й мажоритарний округ, в який ми завітали. У найближчі дні в нас попереду ще щонайменше 4 округи. Боротимемося ми і тут, звичайно. Подамо апеляцію і доводитимемо, що ми маємо право на території України вільно поширювати інформацію про кандидатів у депутати», – зазначила Катерина Чепура. Вона також вважає, що у цих випадках правоохоронці виступають на боці однієї політичної сили.

Що можна «регіоналам», те не можна «Помсті»?

Активісти «Помсти» наполягали на тому, що Партія регіонів, яку вони критикували у своїх листівках, а також її висуванці не є суб’єктами виборчого процесу, бо ще не зареєстровані Центрвиборчкомом. Вони наводять аргумент про те, що на відміну від деяких інших партій, «регіонали» не зняли партійну агітацію на рекламних щитах вздовж кримських доріг.

Зокрема, по трасі Сімферополь – Міжнародний аеропорт від Об’їзної дороги до повороту на Сімферопольське летовище я нарахував 38 біг-бордів із рекламою Партії регіонів.

Юрист Арсен Османов каже, що згідно з чинним виборчим законом, якщо партія стала суб’єктом виборчого процесу, то рекламувати себе та агітувати за своїх депутатів вона зможе лише після того, як буде зареєстрована ЦВК і за кошти лише з виборчого фонду. Якщо ж вона рекламує себе зараз, то, або вона ще не є суб’єктом виборчого процесу, або грубо порушує виборче законодавство, зазначає юрист Арсен Османов.

У кримському виборчому штабі Партії регіонів спершу пообіцяли прокоментувати ситуацію, але так і не перетелефонували. В кримському главку міліції теж сказали, що не готові коментувати і, що не знають про ці порушення, а от в прокуратурі автономії пояснили, що реагуватимуть лише на скарги суб’єктів виборчого процесу, на подання ЦВК і міліції чи на публікації мас-медіа.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG