Доступність посилання

ТОП новини

Сирійський прем’єр утік


екс-прем’єр Сирії Ріяд Хіджаб
екс-прем’єр Сирії Ріяд Хіджаб
Сполучені Штати вважають, що сирійський режим втратив контроль над країною, після того як прем’єр-міністр втік і перейшов на бік опозиції. Про це заявив представник Ради національної безпеки США Томмі Вітор. Колишній голова сирійського уряду Ріяд Хіджаб разом з родиною втік до Йорданії і звідти зробив заяву, в якій назвав режим Башара Асада «терористичним».

Представник повстанської «Вільної сирійської армії» повідомив, що екс-прем’єр і його сім’я перетнули кордон Сирії з Йорданією, а разом з ним на бік опозиції перейшли ще двоє міністрів і декілька високопоставлених військових. Представник Хіджаба повідомив, що найближчим часом він приєднається до повстанців у боротьбі «проти геноциду». За словами Хіджаба, «Сирія переживає найгірші часи воєнних злочинів, геноциду, варварських убивств та різанини серед неозброєного населення».

У заяві, яку колишній прем’єр Хіджаб зробив уже з території Йорданії, він каже, що з цього дня вважає себе «солдатом благословенної революції». За повідомленнями з боку повстанців, втечу прем’єр-міністра організували бійці «Вільної сирійської армії».

Із Сирії повідомляють, що Хіджаба, який став прем’єр-міністром лише наприкінці червня, відправили у відставку. Він став найвищим представником режиму, який вирішив змінити сторону в конфлікті. Це, на думку оглядачів, свідчить про те, що лінія розлому сягнула вже самого ядра режиму і що вона вже вийшла за суто військові лави.

Лідер опозиції Абдель-Басет Сейда заявив, що втеча Хіджаба свідчить про те, що режим президента Башара Асада «розвалюється».

У Сирії звинувачують іноземні ЗМІ

Тим часом, міністр інформації Сирії Омран Зубі звинувачує закордонні засоби масової інформації у тому, що вони нападають на сирійські державні ЗМІ.

Винними у політичному сенсі є Доха, Тель-Авів, Анкара та Ер-Ріяд. Вони знають, про кого йдеться
Омран Зубі
«Винними у політичному сенсі є Доха, Тель-Авів, Анкара та Ер-Ріяд. Вони знають, про кого йдеться. Вони знають про команди, які надходять після зустрічі міністрів закордонних справ, які проходили у Досі. Вони говорили про те, що треба закрити рота сирійським засобам масової інформації. Цей наказ виконується», – сказав Омран Зубі.

У Сирії, тим часом, тривають бої між урядовими силами і повстанцями. У Дамаску стався вибух у будівлі державного телебачення Сирії, постраждали щонайменше три особи.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG