Доступність посилання

ТОП новини

Вчені знайшли формулу, як стати олімпійським чемпіоном


Вчені довели, що тренування розвивають таланти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вчені довели, що тренування розвивають таланти

Під час Олімпійських ігор у Лондоні деякі спортсмени здивували світ своїми унікальними можливостями. Легендою став 27-річний плавець Майкл Фелпс, який, здобувши на чотирьох Олімпіадах 22 медалі, став найбільш декорованим спортсменом в історії Олімпіад. А от що робить людей чемпіонами: надприродні фізичні дані, тренування чи бажання стати першим? Відповідь на це питання шукали американські науковці із клініки Мейо у штаті Міннесота.

«Більшість елітних атлетів мають якості, які відрізняють їх від звичайних людей. Завдяки цьому вони можуть змагатися на високому рівні», – каже лікар Майкл Баствік.

Дослідник Майкл Джойнер каже, що яскравим прикладом їхнього твердження є Майкл Фелпс – чотириразовий олімпійський чемпіон з плавання:

«Більшість спортсменів, які змагаються у плаванні на високому рівні – мають дуже схожі параметри та будову тіла».

«Більшість елітних атлетів мають якості, які відрізняють їх від звичайних людей. Завдяки цьому вони можуть змагатися на високому рівні».
Майкл Джойнер

Усі вони як правило заввишки у два метри, однак маса тіла не перевищує 90 кілограмів. Високий зріст – перевага у плаванні. Однак в інших видах спорту, навпаки, більш успішні низенькі атлети. У таких видах спорту як гімнастика важливим є співвідношення маси тіла та сили яку генерують ваші м‘язи. Це дає можливість виконувати складні трюки. І перевагу тут мають якраз низькорослі. Майкл Джойнер каже, що низькі бігуни на довгі дистанції також мають перевагу:

«Кілька років тому ми проаналізували групу із 50 легкоатлетів, які подолали 10-кілометрову дистанцію за 27 хвилин. 49 із них – із Східної Африки, в середньому кожен з них був заввишки 160 сантиметрів з масою тіла від 54 до 58 кілограм».

«Більшість елітних атлетів мають якості, які відрізняють їх від звичайних людей. Завдяки цьому вони можуть змагатися на високому рівні».
Майкл Джойнер
Мешканці Східної Африки живуть у високогірних регіонах і мають більший об’єм легень. Але Джойнер каже, що перевага не лише у цьому:

«Важливо й те, як рухається кров із серця до легень та шкіри і наскільки швидко вона доставляє кисень до клітин».

Дослідник Джойнер каже, що хоч успішні атлети і мають певні фізичні переваги, втім, ці задатки не можна назвати надприродними:

«Справа у тренуванні. Вони отримали прекрасну підготовку і навчились зосереджуватися під час змагань».

Дослідники підсумовують, що неординарні фізичні властивості лише на 20% є запорукою успіху атлета. Решта 80% – це психологічна підготовка та довгі години професійного і наполегливого тренування.

(Передрук з «Голосу Америки»)
XS
SM
MD
LG