Доступність посилання

ТОП новини

Польщі потрібен захист від ракет малого і середнього радіусу дії – Коморовський


Варшава – Польщі потрібен захист від ракет малого і середнього радіусу дії. Про це заявив президент країни Броніслав Коморовський. Він пропонує польському уряду профінансувати створення дорогої протиракетної системи. Без такого захисту, вважає Коморовський, фінансування оборонного комплексу Польщі позбавлене змісту. Польські політики здебільшого підтримують ідею президента.

Президент Броніслав Коморовський вважає, що Польща недооцінила політичні ризики, пов’язані зі зміною влади у США. В інтерв’ю для тижневика Wprost він говорить про сподівання, які поляки пов’язували з намірами американців збудувати в Центральній Європі протиракетний щит. Мовляв, коли на зміну президентові Джорджеві Бушу прийшов Барак Обама, американська концепція протиракетного щита в Європі змінилися.

За словами Коморовського, Польща заплатила за таку свою помилку високу політичну ціну. Тепер, наголошує президент, поляки роблять ставку на систему спільної протиракетної оборони країн НАТО. У цій спільній системі, каже Коморовський, повинен бути польський компонент.

Для поляків важливий захист від ракет, які можуть летіти зблизька – Комороський

В інтерв’ю для телебачення Polsat News президент Польщі пояснює, навіщо країні потрібен власний елемент в протиракетній системі НАТО. «Те, що преса назвала польським щитом – це реалізація спільної стратегії НАТО. Я не приховую, що відстоював таку думку, щоб ми не зосереджувалися тільки на ідеї американського протиракетного щита, який, в принципі, не повинен був захищати польський повітряний простір. Загроза балістичними ракетами з боку Центральної Азії для нас не є найважливішою. Для нас істотні ракети середнього та близького радіусу дії», – сказав президент.

Спорудження так званого польського протиракетного щита, визнає Коморовський, це дуже дорогий проект. За попередніми підрахунками, його вартість – 15 мільярдів злотих, тобто майже 5 мільярдів доларів. Та якщо країна не захищена від ракет, вважає польський президент, то виникає питання, навіщо взагалі вкладати гроші в дорогу військову техніку. Крім цього, наголошує він, впродовж останніх п’яти років Польща витратила 5 мільярдів злотих на свою військову місію в Афганістані. А це, каже Коморовський, одна третя від суми, потрібної на створення протиракетної парасольки над Польщею.

Війни 21-го сторіччя – це ракети?
Мусимо замінити радянські застарілі системи протиповітряної оборони. Війни 21 сторіччя матимуть, сильну ракетну складову
Радослав Сікорський

Думки Коморовського поділяє міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Він висловив сподівання, що до військових конфліктів із використанням ракет не дійде, та армія мусить бути готова й до такого розвитку подій. В ефірі телеканалу TVN24 він сказав: «Ми мусимо замінити радянські застарілі системи протиповітряної оборони. Це відповідь президента і уряду на нові виклики. Бо війни 21 сторіччя матимуть, на жаль, сильну ракетну складову».

Низка польських політиків уже заявила про свою підтримку пропозицій Коморовського щодо створення протиракетного щита, який захистить країну від ракет близького та середнього радіусу дії. На запитання телеканалу Polsat News про те, від кого саме такий щит захищатиме поляків, польський президент не дав прямої відповіді.

Як припускають польські ЗМІ, ця протиракетна система мала б захищати Польщу від ракет, які могли б долетіти з території Росії. Мас-медіа нагадують, що у листопаді 2011 року тодішній президент Росії погрожував контрзаходами у відповідь на спорудження протиракетного щита в Європі. Таким контрзаходом, говорив Дмитро Медведєв, буде розташування в сусідній із Польщею Калінінградській області балістичних ракет «Іскандер» близького радіусу дії (до 500 кілометрів).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG