Доступність посилання

ТОП новини

Убивства українських екологів – небезпечна тенденція


Київ – Убивства й переслідування екологів в Україні є тенденцією, і громадянське суспільство мусить якнайшвидше її припинити – такої спільної думки дійшли екологи і представники громадськості, які у середу обговорювали вбивство у Дніпропетровській області керівника організації «За право громадян на екологічну безпеку» Володимира Гончаренка. Між тим, дотеперішні вбивства екологів в Україні не розкриті. Фахівці пояснюють це недостатньою увагою держави до екології та атмосферою безкарності.

Захищати довкілля в Україні стає небезпечно: на екологів тиснуть, а найактивніших убивають. Таку спільну позицію висловили журналістам представники різних громадських організацій, з поміж яких і об’єднання «За право громадян на екологічну безпеку». Його керівника Володимира Гончаренка побили після його заяв про заражений хімікатами металобрухт у Кривому Розі.

Представник громадської організації «За право громадян на екологічну безпеку». Віктор Лапицький висловив припущення, що причиною вбивства його колеги стала саме екологічна діяльність.

Гончаренко заважав бізнесу – еколог

Зі свого боку, керівник Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан вважає пресинг на екологічних активістів та їх убивства тенденцією і наслідком катастрофічного погіршення стану довкілля в Україні.
Він двічі зустрічався з металістами, які хотіли віддати на переплавку 180 тонн металобрухту, зараженого гексахлорбензолом
Ярослав Мовчан

«Володимир застерігав суспільство від численних екологічних небезпек: забруднення води і повітря, небезпечні відходи. Він двічі зустрічався з металістами, які хотіли віддати на переплавку 180 тонн металобрухту, зараженого гексахлорбензолом. Схоже, він їм заважав. Фактів багато. Згадаймо «чернівецьку хворобу», від якої лисіли діти, – пригадує еколог. – Людина, яка розслідувала причини, теж загинула в кінці 90-х. Вбили й еколога Олександра Гончарова, який протидіяв видобутку піску в заповідній зоні Києва».

Автор проекту «Київський форум» Рена Назарова назвала загибель Володимира Гончаренка небезпечним прецедентом і наголосила, що громадянське суспільство має докласти всіх зусиль, щоб інші екологи не ризикували життям через певні інтереси бізнесу чи кримінальних структур. За її словами, правоохоронні органи у цьому випадку не виконують своїх функцій: вони віддають перевагу версіям убивств, не пов’язаних із екологією.

Вбивства екологів є ознакою авторитаризму – Томенко

Зі свого боку, представники парламентської опозиції вважають убивства екологів ознакою становлення тоталітаризму в Україні. Зокрема, віце-спікер, б’ютівець Микола Томенко направив звернення до МВС із вимогою знайти винних у вбивстві Володимира Гончаренка.
Влада довела країну до авторитарного корумпованого режиму
Микола Томенко

«Вбивство активного громадського діяча та еколога – це кричущий прецедент в український практиці, який означає, що влада довела країну до авторитарного корумпованого режиму», – заявив Томенко.

Причина переслідування екологів та убивств найактивніших захисників довкілля – не так у ставленні суспільства до екології, як у відчутті безкарності, наголосив у коментарі Радіо Свобода колишній міністр охорони довкілля України Сергій Курикін.

«Коли громадські інтереси, що їх обстоюють екологи, вступають в аж надто жорстке протиріччя з інтересами людей, готових переступати закон, відбувається те, що відбулося з Гончаренком. Зі свого боку, держава недопрацьовує у напрямку екологічної безпеки: вона не формує у суспільства уявлення про екологічні проблеми як про першочергові. Тому це в підсумку розв’язує руки тим, хто хоче за будь-яку ціну за рахунок довкілля задовольнити власні інтереси».

Екологи та громадські активісти вважають побиття й убивства екологів небезпечною тенденцією. Водночас їм не відомо, чим завершилася справа щодо вбивства іншого еколога – Олександра Гончарова, який протидіяв видобутку піску на Жуковому острові і загинув у червні 2009 року.

Тим часом, працівники міліції, які розслідують убивство Володимира Гончаренка і серед інших версій розглядають бізнес-конфлікт та екологічну діяльність, повідомили Радіо Свобода, що не затримали жодного підозрюваного, в тому числі й підприємців, які намагалися продати на переплавку отруйний метал. Гончаренка вбили саме після того, як він дав прес-конференцію про хімічно забруднений металобрухт, який привезли на переплавку з Калуша до Кривого Рогу.

Керівник «Форуму порятунку Києва» Віталій Черняховський повідомив, що днями низка громадських організацій пікетуватиме Генпрокуратуру з вимогою знайти і покарати винних у вбивствах Гончаренка та інших українських екологів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG