Доступність посилання

ТОП новини

У Львові видали «антитабачнівський» посібник з історії України


Львів – У Львові видали власний посібник з історії України для п’ятикласників всупереч міністерському. У нього увійшла вся основна інформація шкілької програми, а також і та, що не потрапила у міністерський підручник з історії України. Зокрема, такі теми, як Голодомор, діяльність УПА, радянські репресії.

На 160 сторінках посібника «Вступ до історії України для п’ятого класу» багато кольорових фотографій, мап. Книжка написана легко і доступно для 10-11-річних школярів.

Ідея написати посібник з історії України виникла у молодого вчителя історії СШ №28 Львова Андрія Закалюка, коли торік Міністерство освіти, несподівано для освітян, видало новий підручник з історії України. У ньому суттєво змінені матеріали про Другу світову війну у порівнянні з версією 2005 року: міністерство не включило матеріали про бій під Крутами, про діяльність УПА, Голодомор не називається «геноцидом», словом не згадується й про українське дисиденство, українську революцію, а ще міністерська цензура зачепила українських діячів, які боролись за відновлення незалежності України.
Це неприпустимо, коли дитині подається матеріал неправдивий, неперевірений, неповний. Ми маємо пояснити дітям, чому у цій книжкі цей матеріал є, а в міністерському підручнику немає
Вчитель історії

«Змінилася влада, змінився підручник історії. Чому для п’ятого класу змінили підручник? Ці діти вперше зустрічаються з поняттям історії, ці діти на все життя запам’ятають саме цю історію, цікаву і доступну. Виникла ідея написати посібник, який відповідає всім періодам історії України – від найдавніших часів і до сьогодення. Основну увагу зосередили на тих моментах, які упущені у міністерському підручнику. Це неприпустимо, коли дитині подається матеріал неправдивий, неперевірений, неповний, коли проігноровані ті періоди історії України, які важливі для українського суспільства. Ми маємо пояснити дітям, чому у цій книжкі цей матеріал є, а в міністерському підручнику немає», – зазначив Андрій Закалюк.

У посібнику подані фотографії українських героїв Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича. Щодо кількості жертв Голодомору 1932-1933 років, то автор вказує цифри від 3 до 10 мільйонів.
І радянська історія у посібнику висвітлена. Це не є західно-український посібник. Немає провокацій
Вчитель історії

«Якби прагнулось якоїсь конфронтації, то вказували б найвищу цифру. І радянська історія у посібнику висвітлена, ми показуємо радянських вояків, військо, відбудову Севастополя після війни. Це не є західно-український посібник. Немає провокацій. Але якщо Голодомор – геноцид, то це геноцид; якщо УПА – герої, значить, це герої», – наголосив Андрій Закалюк у коментарі Радіо Свобода.

Мерія придбала для шкіл альтернативний посібник

Львівські вчителі могли висловити власні зауваження щодо змісту посібника і їхні побажання були враховані. Півроку тривали дискусії щодо нового посібника, консультували львів’ян і науковці зі Східної України.

Виконувач обов’язків начальника управління освіти Львівської міськради Катерина Гороховська розповіла, що управління освіти рекомендує вчителям історії використовувати посібник, який доповнює за змістом міністерський. Мерія придбала для шкіл 2 тисячі книжок, тобто одна припадатиме на 4-5 учнів. Вартість посібника – 35 гривень.

«Це не підручник із грифом Міносвіти, а додатковий посібник для вивчення історії в п’ятому класі. Історія для дітей такого віку має бути цікава з малюнками. Вже давно дитина має користуватися не лише одним підручником», – наголошує Гороховська.

Ніхто з учителів російських шкіл у Львові не критикував і не скаржився на альтернативний посібник з історії України. Тепер від позиції педагога залежатиме, який матеріал подавати учням: лише з завізованого і цензурованого міністерством підручника чи використовувати і додатковий посібник.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG