Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК відмовилася реєструвати Тимошенко і Луценка кандидатами


Центральна виборча комісія остаточно відмовилася в середу зареєструвати кандидатами на народних депутатів колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, які перебувають в ув’язненні.

За це рішення проголосували 10 із 14 присутніх членів ЦВК.

Як повідомив член ЦВК Олександр Шелестов, так вирішили після розгляду документів із Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури та Печерського районного суду Києва: ЦВК «виявила обставини», які позбавляють Тимошенко і Луценка права бути висуненими на кандидата і внесеними у партійний список.

Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна і член ЦВК Юлія Швець, які були проти такого рішення, висловили думку, що воно суперечить Конституції, яка визначає лише, що громадяни з судимістю за умисний злочин «не можуть бути обрані» до Верховної Ради, тоді як закон про вибори встановлює, що вони не можуть бути також і висунуті на кандидатів для участі в виборах.

У середу ж раніше Центральна виборча комісія зареєструвала партійний список партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», за яким іде вся об’єднана опозиція, без Юлії Тимошенко, яка є лідером партії «Батьківщина», та Юрія Луценка. У зареєстрованому списку «Батьківщини» – 210 кандидатів.

У цьому виборчому списку Юлія Тимошенко йшла під першим номером, а Юрій Луценко – під п’ятим.
XS
SM
MD
LG