Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: доказів про українських найманців у війні Росії з Грузією немає


У Міністерстві закордонних справ України заявили в середу про відсутність доказів участі українських найманців у війні Росії з Грузією в серпні 2008 року, про яку твердять у Слідчому комітеті Росії.

«Наразі МЗС України не відомо про наявність будь-якої доказової бази цих тверджень, які дисонують із конструктивним духом українсько-російського стратегічного партнерства», – заявили в міністерстві й додали, що у зв’язку з цим МЗС не вважає за доцільне коментувати заяви «чиновника середньої ланки структури, яка не має жодних повноважень на оприлюднення заяв зовнішньополітичного характеру», повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

У середу в Москві речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін зачитав заяву цього комітету, в якій стверджується, що під час війни 2008 року «керівництво Грузії вжило заходів із метою дискредитувати військовослужбовців російських Збройних сил і створити негативний образ російського солдата». Один із таких заходів, про які стверджує Слідчий комітет Росії, посилаючись на «свідчення очевидців», він змальовує так: «Іще до вступу російських військ до міста Ґорі та інших населених пунктів, розташованих на кордоні з Грузією, з метою пропаганди і введення в оману мешканців Грузії і світової спільноти українських найманців перевдягали в однострої російської армії і з їхньою участю монтували фото- і відеокадри про нібито факти насильства і мародерства російських солдатів щодо мирного населення, яке живе в грузинських селах».

Заяви про участь на боці Грузії «українських найманців» у тій війні в Росії вже висловлювали й раніше, але досі вони жодного разу не підтверджувалися. Натомість були повідомлення, що найманці з проросійських «козацьких» формувань із Донецької області і Криму брали участь у тій війні на боці Росії. Крім того, Служба безпеки України ще 2008 року повідомляла, що перевірила інформацію щодо участі українців у тій війні і встановила, що тих людей російські спецслужби вербували спеціально з метою провокації проти України, а повідомлення про найманців були сфабриковані правоохоронними органами і спецслужбами Росії.
XS
SM
MD
LG